Mijn haat-liefde verhouding met de Amsterdamsestraatweg

2012-05-30 5

Het is druk, lawaaierig en vies. Een groot deel van het winkelassortiment bestaat uit belwinkels en shoarmazaken. En toch, toch hou ik van de Amsterdamsestraatweg.

Credits: marije

Nog niet zo lang geleden woonde ik in een zijstraat van de Amsterdamsestraatweg. In die periode werd de straat uitgeroepen tot de vuilste straat van Utrecht en dat vuil verspreidde zich helaas ook naar mijn zijstraatje. Mijn fietskrat werd regelmatig als prullenbak gebruikt voor lege patatbakjes en de bezoekers van nabijgelegen kroegen met illustere namen als “Het Abattoir” en “De Witte Raaf” lieten op weg naar huis meer dan eens hun bierglazen achter op mijn vensterbank. Ik haatte de Straatweg, zoals de straat in de volksmond meestal wordt genoemd. Maar toch was ik er op een vreemde manier ook op gesteld. Want wat was het immers fijn om na het stappen met je brakke kop nog even een Turkse pizza te kunnen halen en wat had de Marokkaanse groenteboer toch altijd goedkope groenten en overheerlijke knoflookolijven.

Credits: marije

Na dik vijf jaar in de omgeving van de Amsterdamsestraatweg te hebben gebivakkeerd, verhuisde ik naar een ander deel van de stad. Ik kwam nog maar zelden op de Straatweg – het lag niet op mijn route, er woonden geen vrienden in de buurt, ik had er eigenlijk niks meer te zoeken.

Fast-forward naar 2012: ik krijg de sleutel van mijn nieuwe huis, een paar straten achter, jawel, de Amsterdamsestraatweg! Behalve dat ik erg in mijn nopjes ben met mijn witte poppenhuisje, is één van mijn eerste gedachten ook: wat fijn, dan woon ik weer lekker dicht bij de Straatweg. En zodra ik in lijn 3 zit en de bus de Straatweg op rijdt, voel ik me helemaal thuis. Wie had dat kunnen denken.

Credits: marije

Want de Straatweg is niet alleen maar vies en druk. Er is veel veranderd sinds de laatste keer dat ik hier in de buurt woonde. “Het Abattoir” bestaat niet meer en wordt binnenkort een Bagels & Beans. Er komen steeds meer leuke winkeltjes en er is zelfs een mini-Hema!

Credits: marije

Ook zit mijn allerfavorietste toko “Amazing Oriental” er en kunnen de Elvis-fans hun hart ophalen in de Elvis fanshop.

Credits: marije

De drukte ontsnappen kan makkelijker dan je denkt: even voorbij de Marnixlaan vind je de ingang van het Julianapark, één van de oudste stadsparken van Utrecht. Ideaal om even in het zonnetje te relaxen of een rondje te joggen.

Credits: marije

Met of zonder camera is het, ondanks de uitlaatgassen, heerlijk slenteren op de Straatweg. Het is er dan wel druk en lawaaierig, saai is het in ieder geval nooit.

Credits: marije

written by marije on 2012-05-30 #places #location #netherlands #nederland #dutch #holland #utrecht #asw #nld #locatie #julianapark #straatweg #amsterdamsestraatweg

5 Comments

 1. frau_inga
  frau_inga ·

  De Elvis fanshop.... Geweldig!

 2. monsieurklaver
  monsieurklaver ·

  Mooie ode :)

 3. desibel
  desibel ·

  En een AH die van 7 tot 23 geopend is! Ziek! Mijn droomhuisje staat ook vlak achter de Straatweg :).

 4. marije
  marije ·

  @desibel: tot 23:59 zelfs! :) En nu ben ik wel heel benieuwd naar de exacte locatie van jouw droomhuisje!

 5. molzography
  molzography ·

  Erg leuk om te lezen dit, ook helemaal met je eens. Vroeg mij toevallig afgelopen nog af hoe lang die Elvis zaak daar wel niet zat! :P

More Interesting Articles