Voor elk wat wils op Pukkelpop

2012-05-15

Pukkelpop is mijns inziens het beste en gezelligste festival van België. Vorig jaar werd het festival abrupt tot een einde gebracht door een enorme storm. Er waren vijf dodelijke slachtoffers en de organisatie kreeg heel wat kritiek. Toch blijf ik naar dit festival gaan en hier lees je waarom.

foto van Tumbler

Ten eerste is het bezoeken van Pukkelpop een traditie geworden, ik ga er al jaren heen. Dit jaar wordt het de zesde keer. Zelfs toen we een keertje te laat waren voor tickets, konden we nog binnenglippen en een bangelijk optreden van Pendulum en Bad Religion meemaken. Sindsdien zijn we er altijd snel bij, we willen geen tweede keer Pukkelpop missen!

Ten tweede heeft dit festival ook wel emotionele waarde voor mij. Laten we zeggen dat het voor mij en mijn vriend een soort huwelijksverjaardag is. We zijn dan wel niet getrouwd maar op Pukkelpop is het allemaal écht begonnen! Ooh wat was ik nog een puber: op stap met een hoop jongens zonder dat mijn ouders het wisten. Jong en onbezonnen met kriebels in mijn buik, stiekem hopeloos verliefd. Wat was het heerlijk om 17 te zijn!

Foto van Tumbler

De derde reden is evident: Pukkelpop heeft ieder jaar superacts! Kijk maar eens naar de affiche van dit jaar: Foo Fighters, Björk, The Black Keys, Chase and Status, Netsky (!! Belgische trots !!), Of Monsters and Men (oh wat kijk ik daar naar uit!), The Gaslight Anthem, Good Riddance (voor de punkrockers onder ons)… En dat is nog maar het begin! In het verleden stonden er o.a.: The Ramones, Eminem, The Red Hot Chili Peppers, Massive Attack, The Prodigy, Eels, Daft Punk en velen anderen.

Wat Pukkelpop ook zo fijn maakt is de enorme verscheidenheid aan acts. Ik denk echt dat iedereen hier zijn smaak kan vinden. Door het grote aantal podia, wel acht, is er ruimte voor verschillende genres én voor opkomende groepen. Die verschillende podia geven ook iets speciaals aan het festival: ze hebben elk hun eigen sfeertje. Heb je even geen zin in de drukte van de Marquee of de Main Stage dan kruip je toch gezellig een kleiner tentje in en wie weet ontdek je daar de band van je dromen! Heb je zin om te dansen? Dan ga je naar het andere uiteinde van de wei met de Boiler en de Dance Hall. En als je eventjes tijd voor jezelf nodig hebt, kruip je toch gewoon even de toiletten in zoals mijnnaamisleen hier.

Foto van mijnnaamisleen

Nog een goede eigenschap van Pukkelpop is trouwens dat de camping inbegrepen is in je festivalticket en de douches gratis zijn! Vergeleken met Rock Werchter waar je bijna 20 euro moet neertellen voor de camping en dan nog eens 3 euro betaalt voor een koude douche, lijkt me dat toch een dikke winner! Op Rock Werchter zijn de campings in handen van privé-organisaties en dat is niet altijd in het voordeel van de festivalganger.

Zoals ik al zei werd het festival vorig jaar getroffen door een harde storm. Het was nog maar de eerste dag van het festival en het was prachtig weer voordat ineens de lucht groen kleurde. Het was rond 18u, tijdens de set van Netsky, toen het begon te onweren. Regen, heel veel regen en hagelbollen die ontzettend hard aankwamen en een ondoorzichtig grijs gordijn vormden. Een wind, volgens mij een halve tornado raasde over de camping en het festivalterrein. Mijn vriend en ik zijn onder campingtentjes gedoken op zoek naar beschutting. Het duurde niet eens lang. Ik heb, eerlijk waar, nog nooit zo iets gezien of meegemaakt. Wij hielden er niets aan over, buiten een wond op mijn rug van de hagel en een kapotte tent. Een paar vrienden zaten onder de blauwe plekken maar voor sommige is het veel erger afgelopen…

Ik wil hier geen discussie beginnen over de goede of slechte organisatie van het festival, over het terugbetalen van de tickets, over de (on)gepastheid om het festival opnieuw te organiseren, over respect voor de slachtoffers… Wat ik wel wil zeggen is dat ik terugga, om de voorgaande redenen én om te laten zien dat ik het festival en de organisatie steun.

Stuk voor stuk prachtige foto’s van Tumbler!

Ik heb in dit artikel foto’s van gebruikt van tumbler, noor en mijnnaamisleen. Dit jaar neem ik mijn eigen camera mee om dit fantastisch festival met knallende bands en een geweldig sfeertje eigenhandig vast te leggen.

Tot op de wei?

written by gdc on 2012-05-15 #places #festival #location #pp #hasselt #select-type-of-location #muziek #art-and-culture #belgie #pukkelpop #kiewit

More Interesting Articles