Snelle tipster: 5 tips voor portretten

Wil je een portret schieten dat net iets interessanter is dan gewoon een snelle snapshot? Ik bedacht een lijst met aandachtspunten voor wanneer je een portret gaat nemen.

Credits: nation_of_pomation

1. Bepaal je belichting – vanuit welke hoek komt het licht? Bekijk hoe de schaduwen op het gezicht van je onderwerp vallen. Als je een flitser nodig hebt, bepaal dan vanuit welke richting de flits zal komen.

2. Bepaal je achtergrond – wat bevindt zich achter het onderwerp? Is het iet plats als een muur? Is het een beperkte ruimte zoals een deuropening? Of is het een open ruimte zoals een veld? Is er misschien iets in de achtergrond dat je ook wilt vastleggen, of moet je juist dingen weglaten of ergens anders gaan staan?

3. Bepaal je lens – wanneer je verwisselbare lenzen hebt, gebruik dan een langere lens indien mogelijk. Voor 35mm is een lens tussen 85mm en 135mm geschikt voor portretfotografie. Als je een toycamera gebruikt geldt dit niet voor jou en zelfs áls je een camera met verwisselbare lenzen gebruikt, kan je met elke lens goed resultaat krijgen als je je best doet.

4. Bepaal je diafragma – wanneer je een portret neemt, is het controleren van de scherptediepte erg belangrijk. Met een open achtergrond zal je misschien willen kiezen voor een f2.8 tot f8 om de achtergrond uit focus te houden, of misschien een kleiner diafragma om je onderwerp juist in een context te plaatsen. Als je een platte achtergrond hebt, schiet dan met het diafragma waarin je lens het scherpst is.

5. Het belangrijkst is het bepalen van je onderwerp – wie zijn ze? Wat is uniek aan hen? Wat is hun relatie met jou en de kijker?

Credits: nation_of_pomation

Dit klinkt allemaal heel intellectueel maar het is slechts iets om in gedachten te houden wanneer je wat interessantere portretten wilt schieten.

written by nation_of_pomation on 2012-04-13 #gear #tutorials #camera #tipster #portret #quickie-tipster #compositie #basis
translated by samz

More Interesting Articles