Week 4: Jelle en de DoorgeefLomo

Jelle is zelfbenoemd ‘international superstar’ en de vierde tijdelijke eigenaar van de DoorgeefLomo. Met een zwart-blauwe Diana Mini fotografeerde hij een week lang zijn leven, van de eerste kennismaking met zijn schoonouders tot een ontmoeting met Noraly Beyer.

Credits: doorgeeflomo

Jelle Klerx (1987) was de vierde tijdelijke eigenaar van de Diana Mini a.k.a. de DoorgeefLomo. Hij is internetredacteur, columnist en zelfbenoemd ‘international superstar’; als zijn alter ego Le Yeah crasht hij op premièrefeestjes, productlanceringen en partijen. “Spannend, creatief en turbulent,” zo omschrijft Jelle zijn week met de DoorgeefLomo. “Ik heb ervan genoten.” Over zijn week met de DoorgeefLomo schreef hij een column voor Stijlmagazine, inclusief een trits mislukte foto’s en foto’s die wel waren gelukt maar de strenge selectie niet hadden gehaald. Daags nadat hij het cameraatje weer inleverde, postte hij op de Facebook-pagina van de DoorgeefLomo: “Ik mis je.”

Credits: doorgeeflomo

Waar heb je de DoorgeefLomo mee naartoe genomen?
Overal. Naar het werk, naar het theater, naar bed, onder de douche, naar vrienden in Den Haag, naar de squashbaan en ga zo maar door. Wie mij kent, weet dat dat heel bijzonder is. De DoorgeefLomo weet meer van mij dan veel van mijn vrienden. Daar ben ik enerzijds ook een beetje angstig voor: mijn leven in beeld. Anderzijds vind ik het leuk dat mensen – en ikzelf – gaan zien hoe ik ben. Want ik denk dat elke foto daar wel iets over zegt.

Credits: doorgeeflomo

Hoe ging je te werk en wat wilde je per se fotograferen?
Ik kreeg de camera op zondagmiddag en was meteen enthousiast. Ik wilde veel foto’s maken, maar niet van dingen die er niet toe doen. Dit had tot gevolg dat ik maandagochtend acute stressaanvallen kreeg: mijn hoofd liep over van de ideeën, maar ik kreeg ze niet goed op een rijtje. Dat vond ik ook interessant aan het project: creatieve ideeën, maar met een exact quotum van vijf foto’s per dag. Mijn hoofd kon dat niet combineren en daarom maakte ik een checklist van de mensen, dingen, plekken en situaties die ik wilde fotograferen.

Credits: doorgeeflomo

Wat voor reacties kreeg je?
Veel enthousiasme en ook wat naïviteit. ‘Zit daar een écht rolletje in?’ vroeg iemand me. Andere reacties waren: ‘Wat een origineel idee!’, ‘Wat persoonlijk om je leven zo in beeld te brengen’ en ‘Kun je de foto niet meteen terugzien?’ Ik werd er bij sommigen zelfs wat populairder door: ‘Jelle, kom bij me op de koffie, ik heb nog een leuk idee voor een foto!’

Heb je je iets aangetrokken van de 10 gouden regels van de lomografie?
I don’t live by the rules. Dus nee.

Credits: doorgeeflomo

Wat vind je van de zeven geselecteerde foto’s zelf de leukste?
De foto met mijn toneelgroep in de speeltuin vind ik de vetste, omdat je daarop kan zien dat ik mensen infecteer met mijn enthousiasme en gekte.

Wat ging er mis?
Ik heb een paar foto’s over elkaar heen genomen, doordat ik vergat om door te draaien. Dat hoeft namelijk met een telefoon of digitale camera niet meer. Verder vrees ik dat er foto’s mislukt zijn, wat ik jammer zou vinden, omdat ik nogal perfectionistisch bleek te zijn.

Credits: doorgeeflomo

Wat vind je van het idee van de DoorgeefLomo?
Jaloersmakend leuk. Ik heb twee dagen geweigerd om de Facebook-pagina te liken, omdat ik wilde dat ik het zelf bedacht had. Ik vind het een typisch memorabel ding. Ik vraag me retrospectief af of het de bedoeling was dat ik de foto’s vooral zelf maakte. Dat is niet gelukt, want ik ben nou eenmaal meer iemand die op de foto gaat, dan iemand die klikt. Of zoals Britney zegt: ‘There’s only two types of people in the world, the ones that entertain and the ones that observe.’

Credits: doorgeeflomo

Wat was je meest memorabele moment met de DoorgeefLomo?
Mijn ontmoeting met Noraly Beyer. Als kind werd ik blij van haar als presentatrice van het Journaal, vooral als ze me tot slot een ‘Goedenafend’ toewenste. Sommige mensen houden van Madonna of Nick en Simon, ik houd van Noraly Beyer. Ze gaf dit weekend een lezing in het Tropenmuseum over de dood, zonder dat het heel zwaar was. Na afloop ontmoette ik haar en dat vond ik bijzonder. In het echt is ze ook lief. Helaas is die foto wel mislukt, net zoals die van de eerste ontmoeting met mijn schoonouders.

Wat is je gouden tip voor de volgende DoorgeefLomografen?
Wees creatief, je hebt de DoorgeefLomo maar een week.

Credits: doorgeeflomo

Over de DoorgeefLomo

De DoorgeefLomo is een Diana Mini en wisselt een jaar lang elke week van eigenaar. Die tijdelijke eigenaar maakt elke dag vijf foto’s van zijn of haar leven, vrienden, omgeving, gekke dingen, kortom: alles wat hij of zij tegenkomt en leuk vindt. Na een week levert dat 35 foto’s op, waarvan er 7 worden geselecteerd – één per dag. De DoorgeefLomo is een privéproject van Sander Groen. Volg de DoorgeefLomo ook op facebook.com/doorgeeflomo

De voorgaande DoorgeefLomografen
Week 1: COC-medewerker en dj Geert-Jan Edelenbosch
Week 2: Striptekenaar Floor de Goede
Week 3: Barkeeper en feestbeest Daniël de Voer
Volgende week is de DoorgeefLomo bij culticoon en kunstenaar Martin C de Waal.

written by doorgeeflomo on 2012-04-10 #lifestyle #amsterdam #diana-mini #jelle #doorgeeflomo #week-4

The Lomogon 2.5/32 Art Lens lets you widen your world – yet it isn’t any wide-angle lens. Designed to electrify escapades great and small, it’s your ticket to the definitive Lomography aesthetic. Sweet saturation, high contrast, cutting-edge optical quality, unique bokeh, super-speedy aperture mechanism – the Lomogon is the ultimate Lomo eye on the world. Head over to Kickstarter now to discover everything you need to know about our latest invention, and save up to 40% on its final retail price with our amazing Kickstarter specials!

More Interesting Articles