Het wie, wat, waar, wanneer, hoe en waarom van de portretfotografie

1

Dit is een lijstje van het wie, wat, waar, wanneer, hoe en waarom ik portretten maak.

Van wie maak ik portretten?

Portretten van kinderen.
Kinderen zijn hele interessante onderwerpen. Waarschijnlijk omdat alles wat ze doen lief en schattig is. Ze zijn dan misschien wel niet goed in poseren, hun expressies zijn zo puur dat zelfs een onhandige pose het goed doet op een foto; zelfs nog beter als je de emoties op hun eigen hoogte vastlegt.

Portretten van populaire mensen.
Populariteit is relatief, en we zijn niet altijd in het gezelschap van beroemdheden. Echter elke keer als we mensen tegenkomen die op een of andere manier bekend zijn, en op zich beroemd genoemd kunnen worden, laat de kans om ze te fotograferen niet aan je voorbij gaan!

Portretten van mede lomografen.
Ik benijd altijd anderen die prachtige portretten maken. Ik denk dat iedereen die fotografie waardeert, het een eer zou vinden als iemand een lijst-waardig portret van hen zou schieten. Dus elke keer wanneer ik met mede lomographers ben, maak ik portretten van ze, hopend dat zij er ook eentje van mij zullen maken.

Van wat maak ik portretten?

Andere lichaamsdelen.
Portretten hoeven niet altijd foto’s van iemands gezicht te zijn. Soms kunnen andere lichaamsdelen als handen en voeten een net zo grote impact creëren.

Expressies.
Soms gaan portretten niet noodzakelijk over het gezicht; maar juist over de gezichtsuitdrukkingen. Dus maak foto’s van mensen gevangen midden in hun eigen emoties, of foto’s van vrienden die goed zijn in het uitbeelden van emoties door middel van hun gezicht.

Relaties.
Doordat we sociale wezens zijn, zijn relaties erg belangrijk voor ons. Het fotograferen van twee mensen die zo iets hebben, heeft altijd iets van schoonheid over zich.

Wanneer maak ik portretten?

In context.
Een handelaar met haar verkoopwaar, een kind in de speeltuin, een muzikant op het podium; portretten van mensen worden vaak nog aantrekkelijker als ze in de juiste context genomen worden.

Onverwachte momenten.
Mensen zijn het eerlijkst in onverwachte situaties en wanneer ze niet beperkt worden door andermans verwachtingen; dus probeer je vrienden te besluipen zet ze vast op de gevoelige plaat.

Waar maak ik portretten?

Licht.
Lichtbronnen kunnen een mooi portret maken of verpesten. Te weinig licht kunnen de portretten in het donker hullen met weinig detail, terwijl te veel licht je onderwerp scheel kan laten kijken en de foto hierdoor simpelweg verpest. Met de juiste hoeveelheid sfeervolle verlichting is het halve werk al gedaan.

Hoe maak ik portretten?

Lens.
Een goede lens die een foto met heldere details maakt is meestal een voorkeur bij het schieten van portretten. Een duidelijk onderwerp tegen een achtergrond die wazig is kan zeker iets extra’s aan je foto’s toevoegen.

Doubles.
Wees niet bang om je portretten te overlappen met andere foto’s. Misschien gaan textuur en wolken wel goed samen met gezichten!

Omlijsting.
Portretten in een lijst zijn altijd fijn om naar te kijken; het brengt de ogen naar een natuurlijk middelpunt, het onderwerp.

Voorwerpen.
Het gebruik van voorwerpen is een leuke manier om meer karakter en verhaal aan je portretten toe te voegen.

Waarom maak ik portretten?

Ik kan de reden eigenlijk niet goed met woorden beschrijven. Het voelt gewoon zo natuurlijk voor mij, en mogelijk ook voor anderen, om ze te maken. Ik hoop dat je je inspiratie kan halen uit de suggesties die ik net gegeven heb. En nu snel naar buiten om de gezichten vast te leggen!

written by renenob on 2012-04-14 #gear #tutorials #tips #camera #tipster #doubles #lomography #licht #mensen #plezier #portretten

One Comment

  1. pinkpix
    pinkpix ·

    <3 voetenfoto's!

More Interesting Articles