Maak de Beeblebrox: een tweezijdige pinhole camera

Geen zin om tussen redscale en kleurenfilm te kiezen? Dan is hier de oplossing! Je kunt met één film redscale en kleurenfoto’s maken dankzij de Beeblebrox. Vind hier de handleiding en maak je eigen pinhole camera!

Credits: roonandbeks

De benodigdheden voor het maken van een Beeblebrox zijn:

 • een lege koekjesdoos
 • doosjes van fotorolletjes
 • een stanleymesje
 • een blikje
 • een zwarte marker
 • een schaar
 • zwarte gaffer tape
 • een nieuw fotorolletje
 • een vol fotorolletje met het uiteinde van de film eruit
 • een punaise
 • tape
 1. Knip de koekjesdoos open en leg het karton plat neer. Knip het karton door midden maar gooi de andere helft niet weg, je hebt het later namelijk nog nodig.Gebruik je film om de juiste afmetingen op het karton af te meten. Teken twee rechthoeken en snijd deze met het stanleymes uit. Het venster moet het formaat van je filmhebben dus je kunt het beste vanuit de binnenkant van de camera werken en vanuit daar eventuele gaatjes en gleufjes dichtmaken.

Daarna moet je de filmgeleider en het masker voor het midden van de camera maken. Ik heb hier de andere helft van de koekdoos voor gebruikt. Met een fotorolletje kun je het formaat afmeten. Ik heb ervoor gekozen de sprockets bloot te stellen aan licht waardoor het geheel iets groter is geworden dan bij een gemiddelde camera. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de sprockets niet bloot te stellen aan licht. Zelf heb ik een stervorm voor de redscale kant gebruikt maar ook andere vormen zijn mogelijk.

Vervolgens dien je de binnenkant zwart in te kleuren. Hierdoor voorkom je reflectie en controleer je het licht dat de camera binnenkomt.

Nu moet je de twee losse delen samenvoegen. Plaats de filmgeleider met tape in het midden van het omhulsel. Vouw vervolgens weer een doosje van je omhulsel en plak het geheel dicht met tape. Het is handig om de opening aan de bovenkant volledig dicht te tapen zodat er, wanneer je de andere kant gebruikt, geen licht naar binnen komt.

Sluit vervolgens ook de uiteinden van de camera af. Gebruik hier de resten karton van de koekdoos voor. Gebruik een fotorolletje om te zien wat de juiste hoogte is om vervolgens een gleuf voor de film te maken. Kleur vervolgens weer de binnenkant zwart zodat het licht niet zal reflecteren. Tape daarna deze delen op hun plek. Tape vervolgens alle gleuven en kiertjes weer dicht met zwarte tape. Je kunt ook nog tape om de gleufjes doen zodat je film niet beschadigt wanneer je hem doorspoelt.

Vervolgens is de pinhole aan de beurt. Knip het blikje open en leg het plat neer. Knip delen die groot genoeg zijn om de zijkanten van je omhulsel te bedekken. Gebruik de punaise om een gaatje in het midden van deze delen te maken. Duw niet te hard want dan ga je er zo met de hele punaise doorheen. Draai de punaise voorzichtig heen en weer zodat je langzaam een gaatje krijgt. Kleur vervolgens het geheel weer zwart zodat het licht niet zal reflecteren en tape het op z’n plek.

Nu kun je de sluiter maken. Knip rechthoekige geleiders en tape ze aan de zijkanten van de camera. Zorg ervoor dat je de bovenkant niet vast tapet, dit is namelijk de plek waar je de sluiter in moet kunnen schuiven. Knip vervolgens het karton van de doosjes op formaat, kleur ze zwart en schuif ze erin.

Als laatste moet je de film laden. Schuif het gedeelte van de nieuwe film door de gleuf aan de ene kant en trek het er aan de andere kant uit. Let op! De matte kant van de film is kleur en de glimmende kant is redscale. Bevestig vervolgens het lege filmbusje met tape aan je omhulsel. Laad vervolgens de film zodat ze beiden stevig aan je camera bevestigd zijn. Tape het geheel nog eens goed met zwarte tape in en zorg ervoor dat er geen licht in je camera kan komen.

Dit was het! Je camera is klaar! Zelf ik heb ik met een Dymo Labelwriter op beide kanten gezet wat welke kant was, zodat ik dat zou onthouden. Voor het doorspoelen van de film gebruikte ik een oude sleutel. Hoeveel je door moet draaien hangt natuurlijk van het formaat van je vensters af, dit zal je zelf moeten ontdekken door te experimenteren. Voor het maken van een foto hoef je enkel de sluiter een seconde of twee omhoog te tillen en de camera heel stil te houden. De belichtingstijd hangt natuurlijk ook af van het soort film dat je gebruikt. Experimenteer er lekker op los en plaats hier vooral het resultaat!

written by roonandbeks on 2012-04-10 #gear #tutorials #red #diy #pinhole #redscale #camera #tutorial #star #homemade #tipster #rood #double-exposure #netherlands #pinhole-camera #nederland #dutch #holland #nld #zelfgemaakt #dubbele-belichtingen #knutselen #ster #meervoudige-belichtingen
translated by marissa

More Interesting Articles