Patronen leren begrijpen en gebruiken in tien stappen

Patronen zijn overal om ons heen, in natuurlijke maar ook door de mens gemaakte vormen. Deze geven ons mooi de kans om dramatische en opvallende foto’s te maken. Maar hoe gebruiken we die patronen het beste in ons werk? Vandaag gaan we naar een paar voorbeelden kijken om patronen in fotografische compositie beter te kunnen begrijpen.

Geschreven door: Simon Bray

Stap 1. Wat zijn patronen?

Patronen zijn relatief simpele vormen die steeds worden herhaald, of kleuren of objecten, gerangschikt in regelmatige of onregelmatige formaties. Voor een fotograaf is het gebruik van patronen de sleutel voor goede composities en, wanneer er goed gebruik van wordt gemaakt, kan het een anders saaie foto transformeren in een dramatische en opvallende foto. Patronen komen overal om ons heen voor – in natuurlijke vorm en in vorm gemaakt door de mens. De sleutel voor fotografen is om ze te vinden en om er gebruik van te maken.

Foto via Phototuts+

Stap 2. Waarom zijn patronen handig?

Wat een goed of slecht patroon is, is moeilijk te bepalen, dus de voordelen zijn geheel subjectief. Een patroon kan een sterke structuur vertegenwoordigen, een duidelijk thema, een opvallende herhaling of kleur die de foto tot leven brengt.

Wanneer je leert om patronen te waarderen zal je fotografische werk verbeteren. Het zal je helpen je fotografische kijk te verbeteren en je zal meer waardering krijgen voor de interactie tussen vormen, kleuren en lijnen in alle aspecten van fotografie. Je hebt geen speciale apparatuur nodig om patronen in je werk te maximaliseren, alleen een goed getraind oog en het vermogen om een goed perspectief uit te kiezen.

Foto via Phototuts+

Stap 3. Waar vind je patronen?

Het is erg moeilijk om te zeggen waar je patronen kan vinden, want je kan ze overal vinden! Het belangrijkste is om je ogen open te houden tijdens je dagelijkse routines en ervoor te zorgen dat je altijd je camera bij je hebt, voor het geval dat! Probeer op onderzoek te gaan in een naburige stad of dorp en ik kan je bijna garanderen dat je een paar geweldige patronen vindt.

Het is belangrijk vanuit welk punt je een foto schiet. Als het een klein onderwerp is, zorg dan dat je dichtbij genoeg bent om alle details van het patroon op je foto te krijgen. Vaker komen patronen op grote schaal voor en dan is van zo hoog mogelijk vaak de beste manier om ze te fotograferen. Dus probeer, als het kan zo hoog mogelijk te komen om het vanuit vogelperspectief te kunnen fotograferen en wie weet wat je vindt!

Foto via Phototuts+

Stap 4. Regelmatige patronen

De patronen die het meeste opleveren bestaan uit vormen, lijnen of kleuren die zich in een stricte formatie herhalen. Als je een foto vult met duidelijke lijnen of een consistente geometrische formatie, leent dat zich goed voor een sterk, dramatisch effect.

Een terugkerend patroon is vaak al aanwezig voordat de fotograaf er tussen komt – je creëert geen patronen door te fotograferen, maar door patronen te vinden die er al waren en gebruik te maken van de hoek waarin je fotografeert.

Foto via Phototuts+

Stap 5. Onregelmatige patronen

Mensen zijn vaak in de veronderstelling dat een patroon bestaat uit herkenbare rechte lijnen, maar dit is niet waar. Vooral in de natuur kun je patronen vinden in onregelmatige formaties, en in contrast tot regelmatige formaties moet de fotograaf mischien een patroon creëren van een selectie van objecten.

Ik bedoel niet dat je de objecten echt verplaatst, maar door te kijken en een bepaalde hoek te kiezen kan je een patroon creëren. Dit creatieve aspect van onregelmatige patronen maakt het veel moeilijker dan het fotograferen van regelmatige patronen, maar geeft de fotograaf veel meer vrijheid om zelf iets te creëren van wat hij ziet.

Foto via Phototuts+

Stap 6. De natuur

De natuur is onuitputbare bron van patronen. Simpele rotsformaties, de lijnen van bomen of nerven in een blad zijn makkelijk te vinden en vast te leggen. Zorg ervoor dat je op grote en op kleine schaal zoekt. De meest fascinerende patronen kunnen verstopt zitten in een klein hoekje of juist in zoiets als een enorme zandsteen formatie met vele lagen van kleurverschillen.

Foto via Phototuts+

Stap 7. Patronen die door mensen zijn gemaakt.

Hetzelfde principe geldt ook voor het fotograferen van patronen die door de mens ontstaan zijn – close-up details zoals gemetselde stenen of kinderkopjes kunnen een goede gelegenheid bieden om patronen te fotograferen, maar het is ook mogelijk om patronen te vinden wanneer je van een flatgebouw uitkijkt over een enorme stad.

Structuren en gebouwen zijn vaak goed om mee te beginnen. Veel architecturale fotografie maakt gebruik van patronen omdat de meeste gebouwen bestaan uit vaste structurele formaties en raampatronen. Auto’s en zelfs mensen, kunnen zich ook goed lenen voor het fotograferen van patronen – vooral wanneer ze in een rij staan gerangschikt of in een groep.

Maar, mijn favoriete patroon, gemaakt door de mens, zijn foto’s gemaakt met vogelperspectief, van bijvoorbeeld een dak, dus als je kan, klim omhoog!

Foto via Phototuts+

Stap 8. Principes van compositie

Wanneer je patronen gebruikt in je werk, is het belangrijk om het effect te vergroten door zorgvuldig na te denken over de compositie. Het eerste om over na te denken is om de hele foto te vullen met het patroon, wat het effect zal vergroten en dramatiseren omdat het oog niet afgeleid kan worden van het patroon.

Je moet ook experimenteren met de hoek waarin je het patroon laat zien. Sommige vormen en lijnen lenen zich om recht gefotografeert te worden, met een stricte rechte structuur, terwijl daarentegen corresponderende patronen beter met een iets meer inventief perspectief gefotografeerd kunnen worden. Speel wat met variërende hoeken om te kijken wat het beste werkt.

Het laatste aspect om rekening mee te houden is de combinatie van patronen en ruimte in een foto, met de mogelijkheid om het patroon te benadrukken door een contrastrerende ruimte of kleur toe te voegen.

Foto via Phototuts+

Stap 9. Het patroon doorbreken

Wanneer je meester bent in het onderzoeken van regelmatige en onregelmatige patronen, probeer dan te kijken of je het patroon kunt doorbreken. Met dit bedoel ik gebruik maken van een patroon, maar dan een afwijking van het patroon toe te voegen waar je oog naartoe wordt getrokken. Bijvoorbeeld een foto van een rij rode kleurpotloden met daar ergens tussen een blauwe.

Deze situaties kun je makkelijk manipuleren, maar zijn lastiger om te vinden in een natuurlijke omgeving. Als je hier effectief gebruik van maakt, kan dit zorgen voor een extreem dramatische foto, vooral als er een menselijk element in voor komt, dus als je er één vindt, snel klikken!

Foto via Phototuts+

Stap 10. Experimenteer!

Zoals altijd, probeer eerst de basis onder de knie te krijgen en ga dan experimenteren. Je weet nooit wanneer of waar je een patroon tegenkomt, dus probeer zoveel mogelijk je camera bij je te hebben – of je nou op het platteland of in de stad bent – en hou je ogen open! Maak gebruik van hoeken, licht, variatie van compositie en als je in een avontuurlijke bui bent, probeer dan verschillende patronen te combineren in dezelfde foto…

Foto via Phototuts+

Phototuts+ is een geweldige site om alle aspecten van fotografie te leren. Als je van fotografie houdt, dan vind je een schat aan advies op Phototuts+. Ook plaatsen ze elke maand een Lomography tipster, misschien is die van jou wel de volgende!

written by jeanmendoza on 2012-04-04 #gear #tutorials #tips #tipster #truc #phototuts #patroon #compositie

The Lomogon 2.5/32 Art Lens lets you widen your world – yet it isn’t any wide-angle lens. Designed to electrify escapades great and small, it’s your ticket to the definitive Lomography aesthetic. Sweet saturation, high contrast, cutting-edge optical quality, unique bokeh, super-speedy aperture mechanism – the Lomogon is the ultimate Lomo eye on the world. Head over to Kickstarter now to discover everything you need to know about our latest invention, and save up to 40% on its final retail price with our amazing Kickstarter specials!

More Interesting Articles