Trees

Portretten maken van mij, mezelf en ik

Een waarschuwing: Dit artikel bevat extreme en schaamteloze zelfpromotie. Als je iemand bent die een gezonde dosis zelf-liefde niet kan waarderen, stop dan met lezen. Als je dit wel kan, maak je dan klaar voor mij, mezelf en ik.

Zelfportretten, veel artiesten maken ze. Zelfs Vincent van Gogh maakte een schilderij van zichzelf. Ook straatfotograaf Vivan Maier maakte veel zelfportretten. De vraag is: waarom? Ten eerste, het dichtstbijzijnde object bij je in de buurt ben je zelf. Wanneer er geen andere interessante voorwerpen om je heen zijn, is het makkelijk om jezelf te fotograferen. Bovendien heeft iedereen over het algemeen een positief zelfbeeld, en daarom dus ook een zekere liefde voor zichzelf. Dit zorgt ervoor dat we van tijd tot tijd een foto van onszelf maken. Een andere mogelijke reden voor een zelfportret is simpelweg om een rolletje vol te maken. Als je op de 34ste foto bent, en je niet kan wachten totdat je je rolletje op kan sturen om te laten ontwikkelen, richt je de camera naar jezelf en maak je de laatste paar foto’s, om daarna snel naar de dichtstbijzijnde fotograaf te rennen.

Hier zijn nog wat andere redenen waarom ik zelfportretten neem.

Ik maak meestal een foto van mezelf als ik iets nieuws test. Een nieuwe camera bijvoorbeeld, of soms neem ik een foto van mezelf om te zien hoe sterk de flits is. Ook als ik een nieuwe techniek test of een experiment doe, neem ik een foto om erachter te komen of mijn gezicht er dan goed uitziet.

De kunst van foto’s nemen gaat altijd samen met het bevriezen van tijd. Dus als er belangrijke momenten zijn met gevoelens van geluk of wanhoop, wil ik dat moment bevriezen door een foto te nemen van mijn gezichtsuitdrukking.

Spiegels zijn grote verleidingen om een foto van mezelf te nemen. Normaal ben ik me niet bewust van mezelf, zoals velen van ons, maar met een spiegel om me heen ontstaat zelf-nieuwsgierigheid en met een camera in mijn hand zijn zelfportretten zo gemaakt.

Ik neem ook foto’s van mezelf nadat ik een nieuw kapsel heb laten aanmeten. Mensen zien er het beste uit als ze netjes en fris zijn. Ik wil zelfportretten maken om terug te kunnen zien dat ik er toen goed uit zag (voor mijn doen dan).

Als ik zin heb om een gekke pose aan te nemen, of als ik opvallende kleding draag, vind ik dat zij het verdienen om ook te worden gefotografeerd.

Soms, als ik op een speciaal evenement ben, zoals een hardloopwedstrijd, wil ik dat moment onthouden en dat doe ik dan door een foto te nemen van mezelf terwijl ik bezig ben met die activiteit.

Je zou de kans om opvallend te zijn door schitterend licht nooit moeten laten liggen. Ik maak altijd zelfportretten als ik naast een raam ben waar het licht mooi op mijn gezicht valt.

Ik maak ook zelfportretten om verschillende technieken te proberen, van gekleurde flits tot twee foto’s naast elkaar en dubbel belichte foto’s.

Soms vind ik het saai worden om foto’s van mijn gezicht te maken, dan draai ik de camera naar mijn andere lichaamsdelen, zoals mijn handen en voeten, en natuurlijk ook mijn schaduw.

Als ik een foto van mezelf wil nemen, samen met een mooie achtergrond of voorgrond, en de afstand tussen mij en mijn camera te groot voor mijn armen is, dan vraag ik gewoon of een vriend de foto kan nemen.

En jij? Wanneer maak jij zelfportretten?

written by renenob on 2012-05-02 #lifestyle #lomography #dutch #ik #nederlands #zelfportret #mezelf #mijne #mij

More Interesting Articles