Lente! Tijd voor de bloemen dubbelbelichting

3

De lente is begonnen, de zon schijnt, de bloemetjes komen op en hier moeten we gebruiken van maken! Verzamel je rolletjes en schiet ze vol met bloemen foto’s, om ze daarna opnieuw te belichten met iets totaal anders.

Zelf ben ik helemaal weg van deze tip en heel het jaar wacht ik weer op het voorjaar om hem te kunnen uitvoeren. Dubbelbelichting met bloemen! Het fleurt je foto helemaal op en maakt van een saaie foto een kunstwerk.

Wat heb je nodig:
- fotorolletjes
- camera
- mooi weer
- bloesem/bloemen

Wat moet je doen:
- Als je de ISO waarde van je camera kunt aanpassen zetten je die bij een rolletje van 100asa naar 200asa. Een rolletje van 200asa schiet je op 400asa (dus je hebt een onderbelichting van 1 stop ). Heb je bv een Diana (mini) dan zet je hem op het zonnetje.
- Markeer op je rolletje hoe je hem in je camera stopt, bv met een vouw of pennenstreep, zodat je hem de tweede keer op dezelfde manier in je camera stopt. ((deze stap kun je eventueel weglaten)

- Op een mooie heldere ochtend of namiddag neem je je camera en al je rolletjes en ga je op zoek naar bloemen (of bloesem) die mooi aan het bloeien zijn.
- Zet je camera op macrostand en houd 30 cm tot 1 meter afstand.
- schiet je rolletje vol, en nog een en nog een!
- Is je rolletje vol, draai hem niet helemaal terug, maar zorg dat er nog een stukje negatief uitsteekt.

- Noteer op je rolletje dat je hem al eens volgeschoten hebt.
- Op een ander moment neem je het rolletje en schiet je opnieuw foto’s met 1 stop onderbelichting.

Er is wel één valkuil, daar wil ik je voor waarschuwen! Vergeet je rolletje niet dubbel te belichten! En doe niet zoals ik, je rolletje laten ontwikkelen en er staan alleen maar bloemen op (kan ook mooi zijn natuurlijk, maar is niet de bedoeling)

Veel plezier en vergeet niet te genieten!!!

written by yarah on 2012-04-02 #gear #tutorials #art #tipster #double-exposure #lente #bloemen #select-type-of-tipster #select-what-this-tipster-is-about #voorjaar #dubbelbelichting

3 Comments

 1. fleurtje
  fleurtje ·

  Waarom raad je aan om alles onderbelicht te schieten?

 2. yarah
  yarah ·

  @fleurtje Omdat je het rolletje twee keer belicht en daardoor dus overbelicht. Bij overbelichting is het negatief zoveel belicht dat er niet nog meer belicht kan worden. Een ander voorbeeld; als je bv eerst een foto maakt van witte wolken in de lucht, kun je daarna dat gedeelte van de witte wolken bijna niet meer nog een keer belichten. Als je eerst van iets donkers een foto maakt heb je nog genoeg over om van iets lichters een foto te maken. Twee keer onderbelichten geeft een 'normaal' belichte foto. Ik hoop dat je het snapt :)

 3. fleurtje
  fleurtje ·

  Dank je wel yarah, ik snap het zeker. Dit is juist de technische info die ik soms mis in artikelen. Dank je voor het toevoegen!

More Interesting Articles