Week 1: Geert-Jan en de DoorgeefLomo

Geert-Jan was de allereerste tijdelijke eigenaar van de DoorgeefLomo. Hij kreeg een splinternieuwe Diana Mini te leen, waarmee hij een week lang zijn leven fotografeerde.

Credits: doorgeeflomo

Geert-Jan Edelenbosch (1980) woont in Amsterdam, werkt als projectmanager Jongeren & Onderwijs bij COC Nederland en draait als dj onder de naam EDEL. Hij was de allereerste tijdelijke eigenaar van de DoorgeefLomo. Van initiatiefnemer Sander Groen kreeg hij een splinternieuwe Diana Mini te leen en één filmrolletje om vol te schieten.

Credits: doorgeeflomo

Geert-Jan stak het blauw-zwarte cameraatje meteen in zijn jaszak, reisde af naar een homofeest in de Bijlmer en daarna heel Amsterdam door. “Het was geweldig,” zegt Geert-Jan. “Mannen, vrouwen, kinderen, oma’s, zwervers, iedereen moet meedoen!”

Hoe zag je week met de DoorgeefLomo eruit?
Met een Lomo zie je het leven anders. Alledaagse dingen, bijvoorbeeld op een kantoor waar niet zoveel te zien valt, ga je met andere ogen bekijken. Creatieve oplossingen bedenken. En je krijgt veel aandacht met zo’n cameraatje om je nek.

Waar heb je de DoorgeefLomo mee naartoe genomen?
Overal! Naar mijn werk, de straat op, de kroeg in en op bezoek bij vrienden: waar ik ook ging, de DoorgeefLomo was erbij.

Credits: doorgeeflomo

Hoe ging je te werk en wat wilde je per se fotograferen?
Als je maar vijf foto’s per dag kan maken, ga je ineens heel bewust fotograferen. Met een digitale camera schiet je erop los en zoek je achteraf de leukste wel uit. Maar een rolletje is zo vol en dus moest ik keuzes maken: is dit wel leuk genoeg voor een foto? Toch zijn de meeste foto’s op heel spontane momenten geschoten.

Wat voor reacties kreeg je?
Op feestjes dacht men vaak dat ik de huisfotograaf was. Leuk natuurlijk, maar ook lastig, want dan vroegen ze of ik ze op de foto wilde zetten, terwijl ik maar een paar foto’s per dag mocht maken. Daar snapten ze maar niks van.

Heb je je iets aangetrokken van de 10 gouden regels van Lomography?
Ik heb ze ter kennisgeving aangenomen.

Credits: doorgeeflomo

Wat vind je van de zeven geselecteerde foto’s zelf de leukste?
De best geslaagde foto is volgens mij die van het kantoor op dag drie. Ik was die middag op locatie aan het werk, in het saaiste, meest inspiratieloze kantoor ooit. Toch is de foto stilistisch en qua compositie en sfeer goed gelukt. Het is een verbetering van de werkelijkheid.

Wat ging er mis?
Blijkbaar nogal wat, want veel foto’s bleken onscherp. Dat is ook wel weer de charme van Lomography: je weet nooit wat je krijgt en een foto hoeft ook niet persé haarscherp te zijn om toch geslaagd te zijn. Tezamen geven de zeven foto’s een aardig kijkje in mijn leven.

Credits: doorgeeflomo

Wat vind je van het idee van de DoorgeefLomo?
Geweldig! Beetje lastig dat ik de eerste was; ik had geen voorgangers om me aan te spiegelen. Nu ik het resultaat gezien heb, weet ik dat ik beter had moeten letten op de instellingen.

Wat was je meest memorabele moment met de DoorgeefLomo?
Het moment dat ik ’m kreeg! Ik was de allereerste en voelde me vereerd.

Wat is je gouden tip voor de volgende DoorgeefLomografen?
Houd je hand stil als je een foto maakt! Of juist niet…

Credits: doorgeeflomo

Over de DoorgeefLomo

De DoorgeefLomo is een Diana Mini en wisselt een jaar lang elke week van eigenaar. Die tijdelijke eigenaar maakt elke dag vijf foto’s van zijn of haar leven, vrienden, omgeving, gekke dingen, kortom: alles wat hij of zij tegenkomt en leuk vindt. Na een week levert dat 35 foto’s op, waarvan er 7 worden geselecteerd – één per dag. De DoorgeefLomo is een privéproject van Sander Groen. Volg de DoorgeefLomo ook op facebook.com/doorgeeflomo

Volgende week gaat de DoorgeefLomo naar striptekenaar Floor de Goede. De DoorgeefLomo is een project van Sander Groen.

Volg de DoorgeefLomo ook op facebook.com/doorgeeflomo.

written by doorgeeflomo on 2012-04-02 #lifestyle #amsterdam #diana-mini #week-1 #doorgeeflomo #geert-jan

More Interesting Articles