Straatfotografie

In deze tipster doet een superheld het geheim over zijn magische krachten uit de doeken. Hij vertelt hoe hij portet- en straatfotografie combineert.

Credits: rrohe

Laatst kwam ik op het idee om te gaan experimenteren met portretfotografie op straat. Ik hou me nu al bijna een jaar bezig met straatfotografie (misschien kan ik het beter omschrijven als spontane fotografie van mensen buiten. Gezien het net zo vaak een park of tuin is waar ik fotografeer) en kreeg zin om weer wat nieuws te proberen.

Je kunt op twee manieren aan de slag gaan met straatfotografie:
1. Fotografeer mensen zonder iets te vragen en loop door. Sommige mensen vinden dit onbeschoft, maar andere zullen lachen. Wat je ook tegen kan komen zijn mensen die ’Wie denk je wel niet dat je bent?" gaan schreeuwen (Ja, ik spreek uit ervaring…).
2. Vraag mensen vriendelijk of je ze mag fotograferen.

(1) Zonder toestemming. (2) Met toestemming.

Vroeger was ik altijd heel erg op mezelf. Nu ben ik dat alleen nog wanneer ik niet zo lekker in mijn vel zit. Op die dagen mag ik van mijn vrouw niet gaan fotograferen omdat ik dan steeds chagrijniger wordt. Op die dagen na voel ik mij tegenwoordig gewoon op m’n gemak als ik vreemden fotografeer of toestemming ga vragen voor het maken van een foto.

De truc is om het gewoon te doen. Na een tijdje voelde ik me steeds zekerder en maakte het mij ook niet uit wat iemand op zo’n moment van mij zou denken of wat ze tegen mij zouden zeggen. Het ergste wat ze immers kunnen zeggen is “nee”. Als iemand weigert kun je het het beste daar bij laten en gewoon iemand anders zoeken om vast te leggen.

Ben jij iemand die heel zeker van zichzelf is? Dan geldt de volgende tip niet voor jou. Ben je een beetje verlegen en voel je je niet op je gemak bij het benaderen van vreemden? Probeer dan het volgende. Toen ik voor het eerst begon met straatfotografie deed ik een politiefoto-project. Ik begon voor dit project met het fotograferen van collega’s. Uiteindelijk voelde ik me steeds zekerder en durfde ik zonder twijfelen vreemden aan te spreken. Eigenlijk is dè tip hiervoor: begin met mensen uit je eigen omgeving te fotograferen.

Een andere tip voor het benaderen en fotograferen van mensen heb ik van Garry Winogrand geleerd. Ik las een interview met hem op een website die me zo even niet te binnen schiet. Winogrands grote tip was: blijf vriendelijk lachen. Lach wanneer je iemand benadert, wanneer je fotografeert en knik en glimlach wanneer je nog een foto maakt. Hierdoor maak je het model duidelijk dat je dankbaar bent voor zijn of haar medewerking en laat je diegene steeds meer op zijn of haar gemak voelen. Zelf voeg ik daar nog de volgende tip aan toe: bedank degene die je fotografeert. Je ouders leren je niet voor niets om beleefd te zijn.

Vraag je iemand om toestemming en diegene gaat akkoord? Neem de tijd. Zorg voor een goede compositie en zorg dat het de moeite waard is geweest. Maak meerdere foto’s want het is zonde van zowel jouw tijd als die van je model als er geen enkel goed resultaat bij zit.

Wie je fotografeert mag je helemaal zelf weten. Zelf fotografeer ik het liefst ‘interessante’ mensen. Ik zou zo niet kunnen vertellen wat ik interessant vind aan mijn geportretteerden, want het verschilt. Soms is het een gezichtskenmerk, soms de kleding. Maar soms is het gewoon een bizarre baard. Soms weet ik zelf ook niet precies wat het is, maar dan roept iets in mij ‘die MOET ik vastleggen’.

Dit zijn een paar van mijn ‘interessante’ mensen:

Credits: rrohe

Of je nou toestemming vraagt of niet, ik hoop dat je ontdekt wat jij interessant vindt om te fotograferen. Plaats vooral de links naar jouw foto’s onder dit artikel. Ik wil ze graag zien!

written by rrohe on 2012-03-27 #gear #tutorials #art #smile #tips #kunst #tipster #strangers #interesting #lomography #netherlands #nederland #dutch #holland #quickie-tipster #street-portrait #nld #straatfotografie #interessant #portretfotografie #straatportretten
translated by marissa

More Interesting Articles