IJsberend de lente in!

Afgelopen donderdag was hij er dan ein-de-lijk: de eerste échte lentedag van 2012. Tijd om met mijn camera’s op pad te gaan en enorm veel plaatjes van Orso de IJsbeer te schieten in het Erasmuspark in Amsterdam!

Foto door PretletterP

Vlak achter mijn huis zit het Erasmuspark, een handgemaakt park waar bewoners met name in de lente en zomer te vinden zijn. Uitzondering zijn de hondenbezitters en een handjevol beroepsalcoholisten, die komen er het hele jaar door. Het park is leuk en gezellig. Bij Terrasmus kun je een hapje eten of even lekker in de zon zitten en er is zelfs een Geocache verstopt in het park.

Mijn favoriete stukje van het Erasmuspark is echter de plek waar Orso staat. In 1997 is gestart met een renovatie van het Erasmuspark (het was meer de Erasmusvuilnisbelt geworden namelijk) en zoals meestal gebeurt bij een renovatie werd er een beeld geplaatst. Om het voor iedereen herkenbaar te maken werd besloten dat het een dier moest zijn. Jong, oud, Marokkaans of Gronings, iedereen herkent dieren.

Foto’s door PretletterP: Geschoten met de Lomo Lubitel 2 op Lomography X-pro 200

Gekozen werd voor een beeld van de Italiaanse kunstenares Simona Vergani. Zij stelde een beer voor, de beer is namelijk niet alleen een symbool van de kracht van de natuur maar ook van de maan. Het wit marmeren beeld is op een bronzen voet geplaatst en door lampen omringd die ’s avonds oplichten.

Foto’s door PretletterP: Geschoten met de Lomo Lubitel 2 op Fuji Neopan 400

Ik houd van Orso, hij is lekker herkenbaar, groot (ongeveer 3 meter hoog), knuffelig (al is hij wel wat koud) en heel erg mooi. Hij staat ook altijd zo lekker lang stil voor me als ik foto’s wil maken, echt een topmodel! Met een stralend zonnetje, een tig-tal camera’s om mijn nek en een paar rollen film was het genieten geblazen.

Foto’s door PretletterP: Geschoten met de Horizon Perfekt op Kodak Gold 200 Expired

Orso betekent trouwens gewoon ‘beer’, niet specifiek ijsbeer. Door het witte marmer noemt iedereen hem echter ‘de ijsbeer’.

Foto’s door PretletterP: Geschoten met de LC-A+ op Kodak Gold 200 Expired

Nutteloos feitje
Wist je dat ijsberen een zwarte huid hebben? En hun haren zijn helemaal niet wit maar doorzichtig en hol, om de warmte vast te houden.

written by pretletterp on 2012-03-19 #places #beer #black-and-white #statue #polar-bear #location #nl #landscapes #amsterdam #netherlands #dutch #holland #nederlands #nld #erasmuspark #city-guides #orso #bos-en-lommer #urban-avonturen #pretletterp #baarsjes #35mm-films #120-films #beeld #ijsbeer #marmer

More Interesting Articles