Portretten van vreemden

Onbekenden fotograferen is niet de makkelijkste uitdaging. Je hebt er lef, maar ook beleefdheid voor nodig. Soms krijg je de beste resultaten door zonder te vragen toe te slaan. Zo heb ik met verschillende camera’s en films mijn favoriete portretten kunnen maken. Bekijk hier zes vreemden en een paar honden.

In Lissabon kwam ik deze man tegen. Hij poseerde in één van de mooiste tuinen van de stad onder de bladeren van een boom. Al snel ontdekte ik dat hij de bIaderen gebruikte als pruik en ik maakte snel een foto met mijn LC-A+. Hij zag dat ik de foto nam en gelukkig glimlachde hij naar me. Hij zei nog iets in het Portugees maar ik kon het helaas niet verstaan dus glimlachde ik alleen maar terug. Ik vraag me af waar hij nu zou zijn..

Dit is eigenlijk geen foto van een vreemde, maar een foto van de hond van iemand die ik zomaar tegen kwam. Ik vond de hond er zo tof uitzien dat ik hem wel moest fotograferen. Honden zijn sowieso een handige manier om met onbekenden in contact te komen. De eigenaren zijn vaak erg trots op hun huisdier en ze praten graag over ze. Ik vroeg de eigenaar of ik een foto van de mooie, lelijke hond mocht maken en gelukkig kreeg ik toestemming. Die toestemming krijg je trouwens bijna altijd.

Deze vreemde snuiter kwam in tegen in de stad. Hij liep daar met een kinderwagen vol toeters en bellen. De man was heel gemakkelijk vast te leggen doordat hij toch al alle aandacht trok. Hierdoor hoefde ik alleen maar op hem af te lopen, een compositie samen te stellen en hij poseerde al uit zichzelf.

Alweer honden.. Heb je mijn favoriete onderwerp al ontdekt? Toen ik deze twee mannen zag, wist ik meteen dat ik ze op de foto wilde hebben. Het ging me niet eens om de honden. Een kale man, de ander met een zonnebril, cowboyhoed en een grote snor, dat moet je toch wel vastleggen? Ik liep naar ze toe en vroeg vriendelijk of ik ze met hun honden mocht fotograferen. Terwijl ik eigenlijk alleen maar moest denken aan het vreemde uiterlijk van de mannen zelf, gaf ik ze nog een compliment over hun honden. Ze vonden het alleen maar leuk om te poseren. En terwijl de man met de hoed alleen maar bleef kletsen over de wonderen van digitale fotografie, legde ik ze vast op de klassieke, gevoelige plaat.

Dus, zie je ooit een vreemde die perfect zou zijn voor een portret? Durf te vragen! Lach, wees beleefd, lieg wat complimenten bij elkaar als het moet (“wat een gave hoed”) en reageer niet negatief als ze aangeven dat ze niet op de foto willen. Er zijn genoeg mensen op de wereld, dus ga gewoon op zoek naar een ander, interessant slachtoffer.

written by panchoballard on 2012-03-23 #people #lifestyle #street #black-and-white #analogue #photography #strangers #portraits #netherlands #nederland #dutch #holland #fotografie #nld #analoog #straatfotografie #portretten #vreemden
translated by marissa

More Interesting Articles