Je negatieven archiveren!

1

Naarmate de tijd verstrijkt en je rolletjes vol blijft schieten, groeit en groeit je stapel negatieven. En wegstoppen kan best, maar als je een keer een foto terug wilt vinden om opnieuw te scannen, begint het grote zoekwerk. Dus begin snel met het opslaan van je negatieven, en hou het bij!!! Ik doe het zo….

Alles wat je nodig hebt voor deze methode:

  • 17-rings ringbad (HEMA, E2,95)
  • transparante insteekhoezen 17 rings (HEMA)
  • Naaimachine
  • Schaar
  • Stift

Het voordeel van dit formaat ringband is dat het klein is (20 × 24 cm) en dat er precies vier negatieven naast elkaar passen (wel 35mm negatief, dus voor 120 zal dit systeem niet werken).

1. Stik een rechte baan in de transparante insteekhoezen. Deze baan is ongeveer 3.7 cm breed, en dan kan je er precies vier maken per transparante hoes (vaak zit er op naaimachine’s wel een centimeter indicatie, zodat je precies vanaf de vorige lijn weer hetzelfde aantal centimeters ernaast kan stikken)

2. Vervolgens moet je soms waarschijnlijk wel negatieven bijknippen (Als je ze altijd ongeknipt laat ontwikkelen moet je ze dus sowieso zelf knippen, maar je kan vrij goed zien waar je foto’s zitten natuurlijk. let gewoon op dat je die niet doorknipt)

Deze tip werkt dus ook voor LomoKino negatieven, die je eigenlijk niet geknipt kan laten ontwikkelen, maar later natuurlijk wel heel secuur zelf kan knippen als je ze zo wilt opslaan!!! (let wel op dat je dan de volgorde van de negatieven goed noteert mocht je ze nog een keer willen gebruiken!)

3. Noteer met een watervaste stift de data van je negatieven. Bijvoorbeeld wat voor camera, film en wanneer je de foto’s hebt genomen. Zo kan je het makkelijk terugvinden mocht je foto’s kwijt raken en opnieuw willen inscannen

4. Stop de mapjes op volgorde (of per camera – wat voor systeem je zelf het fijnst vind, ik heb het gewoon per jaar in één mapje, de meest oude achteraan).

Nu heb je al je negatieven bij elkaar, op een professionele en opgeruimde manier. In het begin misschien wel wat werk, maar als je het bijhoudt heb je er erg veel plezier van!!! En als je iets terug moet zoeken is het een kwestie van de goede map van het goede jaar vinden, en door de transparante insteekhoezen hoef je vaak niet eens de negatieven eruit te halen om te zien welke foto je zoekt.

Veel succes!

written by merelgroebbe on 2012-03-22 #gear #tutorials #film #tipster #netherlands #nederland #dutch #holland #nld #negatieven #opslag #overzicht

One Comment

  1. zaazi
    zaazi ·

    Heeft iemand suggesties voor mijn 6x12 Holga WPC negatieven? Zelfs Lomo Lab Wenen rommelt maar wat aan.

More Interesting Articles