Dubbele belichting: flora en fijnheid

Eén van de grootste redenen dat ik zo van lomografie houd, is de mogelijkheid om film dubbel te belichten. Op die manier krijg je interessante afbeeldingen en prachtige effecten met weinig moeite.

Eén van de allereerste foto’s die ik op Lomography tegen kwam was er een van dabai. Zijn ‘MX van Hollandse kloktoren met bloembed’ is één van de foto’s die mij de inspiratie gaf om verder te experimenteren met dubbele belichting tegen bloemen, bomen en andere begroeiingen. Na veel experimenteren en een heleboel ‘mislukte’ doubles, kwam ik er achter dat de beste effecten bij mij voortkwamen uit afbeeldingen waarbij de focus van mijn foto donker was.

Dit heeft geleid tot een experimentele fase met silhouetten. De eerste laag belichting deed ik van een persoon of object tegen de volle zon in, waardoor het gefotografeerde onderwerp donker bleef bij de belichting en alles er omheen er uit knalde. De tweede laag belichting komt dan alleen zichtbaar uit het donkere deel van de vorige belichting!

Als je bijvoorbeeld kijkt naar de foto hierboven dan zie je dat ik mijn hand de zon tegen hield waardoor dat een silhouet werd. De volgende laag belichting was van bloemen en het resultaat is erg interessant! Je kunt deze techniek op allerlei soorten film en camera’s loslaten waardoor je ook weer verrassende effecten krijgt.

written by roberteaton on 2012-03-21 #gear #tutorials #flowers #silhouette #camera #tipster #nl #double-exposures #netherlands #holga #lomo-lc-a #dutch #holland #nederlands #nld #robert-eaton
translated by pretletterp

More Interesting Articles