Welke film zit er in jouw vaatwasser?

5

Wil je een simpele manier om je foto’s een echte OEMPF te geven? Of heb je gewoon mooie shots gepland die je een twist wil geven waar menig Hipstamatic en Photoshopper U tegen zegt? Ga dan voor de Dishwasher tipster! Maar welke film ga je ervoor opofferen?

Credits: kamiraze

Zie hier het originele artikel. Dit artikel is slechts een aanvulling van 3 soorten films bewerkt met deze techniek.
Elke film reageert anders op de hitte-, water- en zeepaanval die de vaatwasser in petto heeft. Sterker nog: elk rolletje van hetzelfde type kan anders reageren, dat is juist het mooie van de Dishwasher Tipster!

Echter, in de tipster word Kodak Ektachrome E 200 35mm gebruikt. Welke wel aan de dure kant is! Mijn (Nederlandse) geest vond het wel een goed idee om mijn standaard, makkelijk te verkrijgen en betrouwbare Afga Vista 400 eens goed te wassen!

Credits: kamiraze

De resultaten verrasten me positief! Afga Vista 400 is een kleurenfilm, dus krijgt niet de hulp van het cross-process proces zoals een diafilm. De “olievlekken”, de spikkels, de kleur shift naar het blauwe! Prachtig! Deze film is ook zeer geschikt om door de vaatwasser te halen, mits het geen explosieve kleuren zoals bij de originele tipster te zien is.

Dat smaakt naar meer! Laat ik eens met de Lomography X-Pro Chrome 100 een poging wagen:

Credits: kamiraze

Wederom een winnaar gevonden die makkelijk te verkrijgen is. Gewoon in online shop van Lomography! De Lomography Chrome 100 lijkt naar het paarse te neigen. Daarbij kom geel ook om de hoek kijken. Er zijn echter vrijwel geen “olievlekken” te vinden zoals bij de Afga Vista 400. Het zijn eerder vloeiende kleurspots.

Als toetje heb ik daarna toch een wat duurdere en professionele film gebruikt: Kodak Elitechrome 200.

Credits: kamiraze

Wederom erg toffe resultaten! Paars en blauw krijgen de overhand. Vrijwel geen “olievlekken” of hitte-spikkels. Heerlijk surrealistische kleuren. Dit is het type foto waar men 2 keer naar kijkt. En dat allemaal zonder digitale manipulatie met een computer. Wat nou hipstamatic en photoshop. Dit is natuurkunde, het echte werk.

LOMO ten top!

written by kamiraze on 2012-03-13 #gear #tutorials #film #experiment #lab-rat #tipster #dishwasher #colorshift #select-type-of-tipster #select-what-this-tipster-is-about #labrat #vaatwasser #do-the-vaatwasser #kleurshift

5 Comments

 1. shakeitlikeadinosaurpicture
  shakeitlikeadinosaurpicture ·

  ja, jaa, jaaa! <3

 2. sofie1987
  sofie1987 ·

  Is het ook mogelijk om het rolletje na belichting in de vaatwasser te doen? Of heeft niemand dat nog uitgeprobeerd...

 3. untangleart
  untangleart ·

  @sofie1987

  ik denk het wel maar dat wil ik binnen kort even uit proberen met een pan met warm water en zeep. dat schijnt ook te werken dan kan je ook een beetje experimenteren met de temperatuur en het water zelf lijkt me wat schoner wat een ander effect kan geven.

 4. sofie1987
  sofie1987 ·

  En heb je het al geprobeerd? Als je bier met azijn mengt en daar je rolletje in legt krijg je ook het effect (althans, met het hema-rolletje). Ik ben er nog niet aan toegekomen, maar ben ook nog steeds van plan om het andersom te testen!

 5. kamiraze
  kamiraze ·

  Toevallig heb ik pas een rolletje dat na de belichting in de vaatwasser is gegaan weggebracht, ik had de resultaten vandaag verwacht. Helaas nog niets binnen. Overigens heb ik m daarna wel nog ff in de oven op 100 graden gedaan, om het nog wat extra interessant te maken!

More Interesting Articles