Experimenteer met natuurlijke chemicalieën!

De kans deed zich voor om een enorme hoeveelheid verse limoenen van het werk naar huis te nemen. Ik ben gek op de kleur en de smaak van limoen, dus waarom zou mijn film dat ook niet zijn?!
Deze kleine tipster gaat over de effecten van het zure limoensap op film!

Credits: kamiraze

Deze tipster is meer een “Kijk wat ik heb gedaan” dan een “Oh kijk, dat kan ik ook doen” artikel.
Dit is mijn eerste poging tot experimenteren met dit zure sap, dus dit is geen geijkt beginpunt. Dit zijn de stappen die ik heb genomen :

1. Ik heb dus een hele lading limoenen en een handpers. De pers heb ik voor twee euro gekocht en dat is echt de moeite waard! De limoenen moeten doormidden gesneden worden. Ik ben erachter gekomen dat per halve limoen de knijp-pers-knijp techniek het meeste sap oplevert. Dat wil zeggen met de hand kort knijpen, zodat de pers beter zijn werk kan doen. Vervolgens een paar goeie draaien op de pers en op het einde de limoen met de hand uitknijpen. Op deze manier heb je binnen no-time een lekker zuur badje!

2. Ik heb het opgevangen sap gefilterd met een zeef. Het gaat mij niet om de pulp maar om het effect door het zuur uit het sap.

3. Daarna heb ik de (ongeschoten) filmrolletjes in het badje gelegd. Daarbij moet je opletten dat het gehele rolletje onder het oppervlakteniveau ligt en alle luchtbellen eruit zijn.

4. Na een X aantal minuten is het tijd om de rolletjes af te spoelen. Spoel goed na met koud water. Ik heb de wasbak vol laten lopen en de rolletjes grondig gespoeld. Het eerste rolletje heeft een uur in het bad gelegen, de tweede slechts tien minuten. Ik heb Agfa Vista 200 gebruikt. Dit is een hele gewone, maar degelijke film.

5. Film drogen. Hier ben ik de mist ingegaan. Mijn ouders waren op vakantie en ik wilde de haardroger pakken. Maar die hadden mijn ouders helaas megenomen. Vanaf dat moment ging er van alles fout vanwege een slechte voorbereiding. De badkamer was niet volledig lichtvrij en de rolletjes hebben zo’n twintig minuten licht opgevangen. Je kunt dit in de foto’s zien als een lichte witte waas/mist over de foto’’s heen. Ik heb keukenpapier gebruikt om zoveel mogelijk water uit de mond van het rolletje te halen. Erg belangrijk dat je die ook goed probeert te drogen!

6. Laad de film in de camera. Ik heb een Asahi Pentax K2 gekozen omdat deze een erg krachtig filmtransporteersysteem heeft. Aangezien de film nog een beetje vochtig is, heeft het de neiging om te gaan plakken (meestal wordt er veel wrijving opgewekt door de achterplaat die de film strak en vlak moet houden). Als de film te vast komt te zitten en je spoelt wel door zal negen van de tien keer een sprocketgaatje uitscheuren. Dit is geen ramp, maar de camera kan op dat moment de film niet meer doorgeven. Het beste kun je dan in een hele donkere omgeving de achterkant voorzichtig openmaken en met je vinger de film een stukje verder transporteren. Ik heb dit een stuk of vier keer moeten doen per rolletje… Al met al ging het niet heel soepel.

Dit zijn de resultaten voor het rolletje dat tien minuten in het limoensap bad heeft gelegen:

Credits: kamiraze

De resultaten doen me sterk denken aan het vaatwasser experiment

Vervolgens zijn hier de resultaten van het rolletje dat één uur in het limoensap gelegen heeft:

Credits: kamiraze

Veel meer roze in de foto’s! Gelukkig heeft het sap de film niet opgegeten. Hoe meer tijd in het bad, hoe meer kleurveranderingen er zijn lijkt het!

Ik heb nog meer dan voldoende sap over voor een volgend experiment. Het ligt in de vriezer te wachten.

En nu heb ik zin in caipirinha door al dat geklets over limoenen! Proost!

written by kamiraze on 2012-03-20 #gear #tutorials #film #tipster #gupexperiment-gup-experiment-lime-limoen-juice-squeeze-fail-juice-squeeze-juicer-dry #lab-rat-limoen-sap-pers-faal-sroog-drogen-labrat
translated by kamiraze

More Interesting Articles