Trees

Op vakantie met mijn nieuwe Holga 120N

1

Dit gevoel kent iedereen na het zien van de foto’s: ik wil ook zulke fotos maken! Dus ging ik op zoek naar een camera en kwam uit bij de Holga 120N. Na wat geruzie met de fotorolletjes kwam alles uiteindelijk goed. Hier lees je mijn ervaringen.

Op internet kwam ik die geweldige foto’s tegen, die typische Holga en Diana foto’s. Ik wist het meteen: dit wil ik ook! Toen wist ik nog amper iets van Lomography, laat staan wat de Lomo LC-A of de Diana F+ was. Mijn oog viel op een aangepaste Holga 120N. Ik bestelde hem vanuit de V.S. en een dag voordat ik op vakantie ging kwam hij binnen. Snel kocht ik een pakje Lomography Color Negative 100 en testte ik de camera in de vakantie.

Bijna alle foto’s waren onderbelicht doordat ik binnen had gefotografeerd met ISO 100. Van de 24 foto’s zijn er 12 die wel goed belicht zijn. Hiervan zijn deze het best gelukt.

De Holga 120N is vergelijkbaar met de Diana F+ maar er zijn toch wat verschillen. De Holga is wat groter en de film kun je er makkelijker in doen. De achterkant valt er daarentegen wel weer wat makkelijker af. De Holga heeft maar twee diafragma-instellingen: klein en kleiner. Ik gebruik het wolkje (klein) want met het zonnetje (kleiner) waren zelfs overdag met ISO800 mijn foto’s onderbelicht.

Het scherpstellen is erg eenvoudig met de icoontjes op de lens, al vereist het wel wat giswerk. De Holga heeft, net zoals de Diana F+, een bulb-stand en statiefschroefdraad. Daarnaast heeft de Holga ook een hot shoe-aansluiting in tegenstelling tot de Diana F+. Je kan dus elke willekeurige flitser gebruiken, ook de Diana flitser (met adapter). Dat is de reden dat ik de Holga met ingebouwde flits afraad, je kan er geen andere flitser op aansluiten. Accessoires zijn voor de Holga ook volop verkrijgbaar en als je van knutselen houdt kun je nog een stapje verder gaan!

Ik heb de Diana F+ ook in mijn handen gehad en het zijn beide fijne camera’s maar de Holga is van mij en dat maakt hem toch wel wat specialer.

written by enfyulfur on 2012-03-13 #gear #review #camera-reviews #analogue-cameras #user-review #holga-120-n #120-films #holga-120n-120cfn-120fn-diana-f-ervaring-review

One Comment

  1. camielioo
    camielioo ·

    Leuk hoe je bepaalde dingen beleefd, want dat heb ik percies hetzelfde :)!
    Alleen koos ik voor de Diana F+ !!

More Interesting Articles