Lumografie

Heb je nog fotopapier wat al een tijdje over de datum is? Gebruik dit dan voor deze gemakkelijke afdruktechniek.

Zoek in je tuin of een park naar wonderen van de natuur. Mooie bloemen, blaadjes en zaden bijvoorbeeld.

Plaats in een donkere kamer je gevonden materiaal op het oude fotopapier. Het is handig als je dit op een vlakke ondergrond zoals een houten plank legt. Plaats er vervolgens een glasplaat overheen. Leg je constructie zo’n vijftig tot zestig minuten in de zon. Zet in deze tijd je verschillende baden (een spoel- en fixeerbad) klaar of ga wat LomoHomes bekijken..

Duik als de tijd verstreken is weer de donkere kamer in. Was je creatie in water (optioneel) en gebruik drie minuten het fixeerbad. Was het vervolgens 5 minuten als je RC-papier (Resin Coated) en 30 minuten als je vezelpapier hebt gebruikt. Laat het resultaat ’s nachts drogen. Scan en druk het vervolgens af.

Verschillende merken papier zorgen voor verschillende kleuren. Ilford Bromo papier zorgt voor roze/grijs, Ilford contactpapier voor goud, Agfa Brovire geeft een grijstint en Forte Polywarmtone creëert oranje/rood. De imperfectheden van het papier kunnen voor textuur en verschillende tonen op de afdruk zorgen.

Doordat verse bloemen en groene blaadjes in dichtheid verschillen, kunnen ze verschillende kleuren krijgen. Spray met water of maak gebruik van de ochtenddauw om de kleuren te versterken.

De veranderende schaduw zal door de lange blootstelling aan het licht zichtbaar zijn op je afdruk. Probeer eens te experimenteren met andere ondoorzichtige spullen. Mix iets natuurlijks met iets kunstmatigs en creëer iets origineels! Laat je camera een keertje liggen en gebruik de zon!

written by lomodesbro on 2012-03-14 #gear #tutorials #agfa #forte #lab-rat #tipster #sun-print #photogram #ilford-paper #lumen-print #top-tipster-techniques
translated by marissa

More Interesting Articles