Tips voor verlopen filmrolletjes

Wanneer je fotografeert met een fotorolletje dat over de datum is, weet je nooit wat je kan verwachten. Je kan er mischien zelfs je unieke fotografiestijl mee ontwikkelen. Als je dit voor de eerste keer doet, volgen hier een paar tips om je op weg te helpen!

Credits: marcus_loves_film

Bewaren
Als je de verlopen film nog niet gaat gebruiken, kun je hem het beste in de vriezer bewaren totdat je ermee wil fotograferen. Al je een verlopen rolletje in de vriezer bewaart, dan gaat het degradatieproces langzamer. Voor een snelle instructie, zie de info hieronder:

  • Lage temperaturen houden het degradatieproces tegen.
  • Hoge temperaturen versnellen het degradatieproces.
  • Invriezen stopt het degradatieproces.
  • Vochtigheid versnelt het degradatieproces.
  • Droog opbergen gaat het degradatieproces tegen.

Direct laden
Laadt het rolletje direct in je camera nadat je het uit de verpakking hebt gehaald. Als het rolletje over de datum is, is er een grotere kans op overbelichting en eindig je mischien met blanco foto’s. Als je rolletje uit de vriezer komt, laat hem dan eerst ontdooien en op kamertemperatuur komen voordat je hem in je camera laadt.

Een paar tips
Er is mischien niet veel verschil tussen een nieuw fotorolletje en eentje die over de datum heen is, zolang die op een goede manier werd bewaard. Verlopen rolletjes die in de vriezer worden bewaard kunnen nog tientallen jaren goed blijven en nog steeds goede afdrukken opleveren. Hieronder staan een paar tips die je zou kunnen gebruiken wanneer je met een verlopen filmrolletje fotografeert:

  • Gebruik een verlopen rolletje met lagere ISO, die degraderen niet zo snel als rolletjes met een hogere ISO. Als je een extreem resultaat wil, zijn rolletjes met een hoge ISO dus je beste keus.
  • Vermijd hard licht wanneer je fotografeert. Dit kan voor vertekeningen of lichtvlekken zorgen. Als je dat juist wilt, maakt het natuurlijk niks uit!
  • Cross-process voor magische resultaten!

Hier zijn wat community foto’s die zijn gemaakt met verlopen rolletjes:

Credits: cornborn, russheath, rwins, wcastricum, shrista, troch, atria007, imnotgic, rayofsun & mythguy9

Dit zijn maar een paar tips om je op weg te helpen. Heb je andere tips om te delen? Laat hieronder een reactie achter!

written by jeanmendoza on 2012-03-13 #gear #tutorials #tips #tipster #netherlands #dutch #holland #nederlands #nld #verlopen #fotorolletje #fotografie-tips #fotorolletje-over-de-datum

More Interesting Articles