Fritz the Blitz flitser en de Lomokino: het droomkoppel in het donker

Na enkele mislukte pogingen om een Lomokino filmpje binnen in het donker of onder de dekens te schieten heb ik nu het perfecte maatje gevonden voor mijn Lomokino. Fritz de Blitz maakt mijn films helder, licht en zichtbaar onder alle omstandigheden!

Voor mijn afstudeeropdracht aan het Amsterdam Fashion Institute wilde heb ik een conceptueel filmpje met mijn nieuwe LomoKino gemaakt. Ik was slim genoeg om een testfilmpje te maken voordat de echte dag was aangebroken, Mijn eerste twee pogingen kwamen er nogal donker uit, alsof ik met de lensdop erop had gefilmd (en de LomoKino heeft geen lensdop – dus dat was al geen optie).

Fotos via Lomography Shop

Ik woon in Nederland en het is winter dus het probleem bestaat zelfs al met het schieten buiten (aangezien het donker is tot 9 uur ’s ochtends en alweer gaat schemeren rond een uur of 4). Daarnaast houd ik van de de atmosfeer van een half donkere, schemerige, stoffige kamer, en laat ik nou net hebben bedacht dat dat de omgeving moet worden voor mijn film… en toen vond ik Fritz the Blitz (of hij vond mij) en redde alles. Ik zal jullie vertellen en laten zien hoe veel beter alles werd vanaf dat moment.

Als je een LomoKino-filmpje binnen of in het donker wilt maken dan kan Fritz the Blitz helpen. Je bevestigt de flitser aan je Lomokino met de adapter kit die erbij zit (Let op; deze zit alleen bij de losse flitser, niet bij een pakket met de La Sardina. Je kan je hem wel voor maar 10 euro erbij kopen) en je zet de flits aan. Je hebt de keuze uit 3 settings, 1/1, 1/2 en 1/8. Dit geeft de sterkte van de flits aan (1/1 het sterkst – voornamelijk voor langere afstanden of groepen en 1/8 voor de zachtste flits en bij close-ups). Je kiest voor 1/8 want hij is dan in staat om (vrijwel) elk frame te verlichten. De flitser heeft namelijk niet zo lang nodig om te laden omdat je de zachtste lichtsterkte kiest. Dit is ook het punt waar Fritz de Blitz het verschil maakt. Daar waar de meeste flitsers veel langer moeten laden, kan Fritz je gewoon bijhouden en verlicht hij het grootste deel van je film (en die 1% die hij mist geeft het een super gaaf effect en een prachtig donker shot tussen al die verlichte shots).

Dus bevestig Fritz de Blitz aan je Lomokino en begin binnen te filmen of in het donker, van zonsondergang tot zonsopkomst…

Analoog en film!? Ja, we gaan met een knal terug in de tijd met de LomoKino. Dit is een Lomography film camera die spectaculaire, creatieve, mooie films kan schieten op alle soorten 35mm film. Check ook de microsite,, bekijk filmpjes en begin jouw carriere als analoge regisseur vandaag nog!

written by merelgroebbe on 2012-03-02 #gear #review #movies #flash #lomography #user-review #requested #donker #fritz-the-blitz #flitser #lomokino
translated by merelgroebbe

More Interesting Articles