De taal van fotografie

Fotografie wordt ook wel omschreven als een visuele taal. Door te fotograferen zet je de tijd even stil en leg je een moment en verhaal vast. Lees hier meer over verschillende elementen die de taal van de fotografie beïnvloeden.

Credits: filby

Licht
Eén van de dingen die heel belangrijk is bij het maken van een foto, is de belichting. Als je fotografeert valt er licht in de lens van je camera. Zelf vertrouwen we op onze vijf zintuigen en eigenlijk werkt dat voor fotografie hetzelfde. We vertrouwen het vastleggen van het moment toe aan de foto, ons beeld. Met de belichting kunnen we een emotie naar voren laten komen en het gevoel van degene die de foto bekijkt beïnvloeden.

Credits: fivedayforecast

Tijd
Timing is nog een element dat bepaalt hoe sterk je foto wordt. Sommige van de beste foto’s van bekende fotografen zijn precies op het juiste moment genomen. Foto-momenten zijn voorbij voordat je het door hebt en met een goede timing kan je de herinnering voor altijd bewaren.

Credits: jennson

Compositie
Wanneer fotografen de compositie van een beeld bedenken, houden ze rekening met proporties. Net als in de renaissance wordt het eindresultaat beïnvloed door de proporties en verhouding. De esthetische kwaliteit van een foto hangt deels af van proporties, aangezien je zelf kunt kiezen waar je onderwerpen of modellen in je beeld belanden.

Credits: vicuna

Onderwerp
Door de nadruk te leggen op je onderwerp terwijl je een beeld opstelt, stuur je de aandacht van de kijkers en kun je beter een verhaal overbrengen. Kijk en bestudeer je onderwerp voordat je een foto maakt; iedere seconde vertelt een ander verhaal.

Credits: drame

Kleuren
De kleuren van een foto voegen nog een element toe aan het verhaal dat je vertelt. Gebruik kleuren in je eigen voordeel en je zal snel doorhebben hoe je er een verhaal mee kunt vertellen. Warme en gedurfde kleuren trekken de aandacht en kunnen een foto erg interessant maken. Speel met kleuren en behaal geweldige resultaten.

Dit zijn een paar van de elementen die de taal van fotografie beïnvloeden. Elk element helpt een verhaal te vertellen.

De bronnen voor dit artikel zijn: Picture Correct, en salondesrefuses.

written by jeanmendoza on 2012-03-07 #lifestyle #language #light #color #photography #netherlands #nederland #dutch #holland #composition #licht #photographs #fotografie #kleuren #nld #foto-s #compositie

More Interesting Articles