Stereofotografie met de La Sardina

Verschillende eigenschappen van de La Sardina zorgen ervoor dat de camera perfect is om stereofoto’s mee te maken. Lees hier wat ik met mijn La Sardina heb gedaan.

De La Sardina is een vette camera als je analoog wilt fotograferen. Een paar eigenschappen van de camera die ervoor zorgen dat het een analoog wonder is, zorgen er ook voor dat je er goede stereofoto’s mee kunt maken. Om stereofoto’s te maken, heb je twee foto’s nodig. Eén voor het linkeroog en één voor de rechter. Er zijn meerdere manieren om ze te bekijken en er zijn een paar gratis programma’s waarmee je van twee foto’s (die op elkaar aansluiten) verschillende soorten stereofoto’s kunt maken. Mijn favoriete programma hiervoor is Stereo Photo Maker. Dit programma kun je hier in het Engels, Frans, Duits en Japans downloaden.

Er zijn verschillende manieren waarop je stereofoto’s kunt maken. De bekendste manier is om een foto te nemen, de camera naar je andere oog te verplaatsen en nog een foto te nemen. Deze manier is niet ideaal, gezien je resultaat gemakkelijk beïnvloed wordt. Iets wat je wilt vastleggen kan bijvoorbeeld bewegen nadat je de eerste foto hebt gemaakt. Daarnaast is het lastig om beide foto’s goed op elkaar aan te sluiten als je zelf de camera verplaatst.

Je kunt natuurlijk ook een stereocamera zoals de Holga 3D Stereo camera gebruiken. Het is een gemakkelijke optie, maar dit soort camera’s zijn vaak duur, groot en zwaar. Daarnaast maak je vaak half-frame foto’s die qua kwaliteit en resolutie een stuk minder zijn dan full-frame foto’s. Ze produceren ook foto’s met een minder wijd horizontaal beeld dan dan een normale 35 mm camera.

Een andere oplossing is om een stereobeugel te kopen. Hiermee kun je twee gelijke camera’s op een statief bevestigen. Dit is een goede oplossing waarmee je geweldige 3D foto’s kunt maken. Het nadeel hiervan is wel dat het erg groot is.

Er is nog een oplossing waar je ook aardig goede resultaten mee kunt behalen. Hier heb je twee gelijke camera’s voor nodig en ze moeten goed op elkaar aansluiten. Je kunt ze aan elkaar vasttapen en gelijktijdig een foto maken. Dit heb ik met mijn Sardina’s gedaan:

Ik schreef al eerder dat de La Sardina een paar eigenschappen heeft waarmee je goede stereofoto’s kunt maken. Eén daarvan is de vorm. De camera heeft mooie vlakke kanten waardoor je er gemakkelijk twee aan elkaar vast kunt maken. Het is bijvoorbeeld lastiger om twee camera’s vast te tapen die ronde kanten heeft. Daarnaast kun je ze als ze aan elkaar vast zitten nog steeds van een flitser voorzien, zoals hier:

Hiermee verhelp je het probleem van één flitser zien te synchroniseren met twee camera’s. Als je de flitsers op deze manier bevestigd versterk je ook nog eens het 3D-effect. Ik heb ook geprobeerd om de La Sardina’s op deze manier vast te tapen:

Hierdoor kun je nog steeds twee flitsers gebruiken en is de combinatie compacter. Ook al waren de camera’s op deze manier gemakkelijker vast te houden, het was lastiger om gelijktijdig foto’s te maken en de foto’s werden horizontaal gezien minder wijd. Ik hield daarom de eerste manier aan.

Nog een handige eigenschap van de La Sardina betreffende het maken van stereofoto’s is dat hij in meerdere kleuren komt. Ik fotografeerde altijd met de Cubic rechts en de Domino links. Hierdoor onthield ik hoe ik voor iedere foto’s de camera’s moest houden. Voordat ik aan de slag ging met stereofotografie maakte ik foto’s van de accordions die bij de camera’s hoorden zodat ik achteraf altijd kon zien welke fotoserie met welke camera gemaakt was.

Ik heb een waterpas bovenop de camera’s geplaatst omdat het bij het maken van stereofoto’s handig is om rechte foto’s te maken. Uiteindelijk heb ik hem niet zo vaak gebruikt.

Naast de pluspunten van de La Sardina die ik al noemde, is het natuurlijk erg handig dat de camera een extreme groothoeklens heeft en dat de camera zorgt dat alles op de foto scherp is. Dit is erg handig als je de illusie van diepte met je foto’s wilt versterken.

Dit zijn de foto’s die ik heb gemaakt. Ik heb de gelijke foto’s bij elkaar gezocht en ze met Stereo Photo Maker bewerkt:

De volgende foto’s zijn rood/cyaan anaglyphen. Om deze als stereofoto te bekijken heb je een rood/blauwe stereo bril nodig.

Zelf vind ik de resultaten best goed, vooral als je kijkt naar hoe weinig werk ik eraan heb gehad. Zelfs de stereofoto’s die ik in de portretmodus heb geschoten zijn redelijk. Vooral gezien de extreme groothoeklens van de La Sardina camera’s. De resultaten zouden nog beter geweest zijn als ik een statief, draadontspanner en waterpas gebruikt zou hebben. Hierdoor zouden de foto’s nog beter op elkaar aansluiten en scherper zijn. Maar ik wilde een lichte, compacte en gemakkelijke manier om stereofoto’s te maken gebruiken.

Ik ben erg blij met de resultaten! Wat vind jij ervan? Heb je ook toevallig twee Sardina’s, probeer het dan zeker uit!

Zet alle zeilen bij met onze nieuwe La Sardina collectie! Deze 35mm camera’s zijn uitgerust met een spectaculaire groothoek-lens, meervoudige belichtingfuncties en een terugspoelknop – kortom alles wat je nodig hebt voor een spannend avontuur! Koop nu je eigen La Sardina camera!

written by gvelasco on 2012-03-05 #gear #tutorials #camera #tipster #stereo #netherlands #nederland #dutch #holland #camera-modification #dubbel #nld #la-sardina #camera-aanpassing #stereograms #stereographs #stereography #stereofotografie

More Interesting Articles