Hommage aan de surrealist Dorothea Tanning

Dorothea Tanning was een bijzonder groot surrealistische schilderes. Eén van de laatst levende kunstenaars uit de surrealistische beweging, die helaas recent is overleden. Wij willen de herinnering aan haar levend houden, samen met haar man Max Ernst en haar prachtige expressieve werken. Dorothea heeft langer dan een eeuw op aarde rond mogen lopen.

Dorothea Tanning. Foto via dorotheatanning.org

De laatste surrealist uit de gouden eeuw van deze stroming is dinsdag 31 januari 2012 op 101-jarige leeftijd overleden. Haar tweede bundel met gedichten, ‘Coming to That’ is afgelopen jaar gepubliceerd.
Hierbij een hommage aan een van de grootste schilders, beeldhouwsters en dichters, die bovendien bevriend was met de grootste visionairen uit de 20e eeuw.

Max Ernst en Dorothea Tanning spelen een potje schaak. Foto via totumrevolutum

Geschoold als schilder heeft Dorothea de Dada en het Surrealisme in New York opgezet nadat zij het tegen kwam in het museum voor hedendaagse kunst. Als logisch gevolg hiervan is zij doorgedrongen tot de wijdse wereld van het surrealisme nadat ze in 1941 kunsthandelaar Julien Levy in New York leerde kennen. Hij had enorm veel surrealisten in zijn vriendenkring. Het jaar daar op kwam de Duitse kunstenaar Max Ernst op visite bij Tanning in haar studio. Samen hebben ze zitten schaken en een prachtige relatie die 34 jaar duurde kwam hier uit voort.
Dorothea heeft gewoond in New York. Touraine en de Provence, samen met Ernst.

Foto’s via dorotheatanning.org

Hierboven zie je een selectie van haar werken waarin je de invloed van de dagelijkse dingen duidelijk naar voren ziet komen. Het laatste schilderij in de galerij heet ‘Birthday’ en is erg bijzonder. Het is het eerste werk dat Ernst zag toen hij op visite kwam in haar atelier in de jaren 40. Hieronder haar omschrijving van de reactie die Ernst had op haar zelfportret. Ook te vinden in de bundel Birthday.

“Kom alsjeblieft binnen,” Ik glimlachde, probeerde het te zeggen zoals iedereen dat zou doen. Hij aarzelde en stampte op de deurmat… We gingen de studio in, een levendige plek, en op een ezel prijkte het portret, onaf als het was. Hij keek er naar terwijl ik probeerde niets te zien. Uiteindelijk vroeg hij “Hoe noem je het?”. “Ik heb nog geen titel” was mijn respons. “Dan kun je het Birthday noemen.”.

Informatie afkomstig van The Dorothea Tanning Collectie en Archief.

written by soundfoodaround on 2012-02-21 #news #artist #nl #netherlands #painter #nederland #dutch #holland #nederlands #sculptor #nld #surrealist #hollands #dorothea-tanning #max-ernst

The Lomogon 2.5/32 Art Lens lets you widen your world – yet it isn’t any wide-angle lens. Designed to electrify escapades great and small, it’s your ticket to the definitive Lomography aesthetic. Sweet saturation, high contrast, cutting-edge optical quality, unique bokeh, super-speedy aperture mechanism – the Lomogon is the ultimate Lomo eye on the world. Head over to Kickstarter now to discover everything you need to know about our latest invention, and save up to 40% on its final retail price with our amazing Kickstarter specials!

More Interesting Articles