Het plannen en documenteren van je beste foto's van 2012

Hoewel lomografie vaak draait om improviseren, spontaniteit en foto’s maken vanuit de heup, kan het geen kwaad om een beetje vooruit te denken en plannen te maken voor een paar briljante foto’s in 2012. Dit doe ik als volgt.

Credits: stratski

Maak een evenementenlijst
Het spreekwoord zegt het al: “regeren is vooruitzien”. Daarom heb ik een lijst gemaakt met alle grote fotografische happenings: geplande vakanties, dagtripjes, feestdagen, festivals, wereld pinhole dag, alles wat zou kunnen zorgen voor coole foto’s.

Moderne mensen zouden al die informatie waarschijnlijk uploaden via een agenda-app op één van die hippe smartphonedingen (dan kan je zelfs herinneringen instellen een maand, week of dag van tevoren), maar ik gebruik gewoon een oldskool papieren agenda. Zo eentje met voor elke dag een aparte pagina, zodat je zat schrijfruimte hebt.

Credits: stratski

Plan vooruit
Alleen maar weten dat een evenement eraan zit te komen is één ding. Je doet jezelf waarschijnlijk een groot plezier door vooruit te denken. Welke camera of camera’s ga je meenemen? Welke film?

Ik vind het altijd wel relaxed om vooraf te weten wat ik mee ga nemen op reis, in plaats van op het laatste moment te gaan stressen over mijn cameraspullen, terwijl de liefde van mijn leven ongeduldig met zijn voet staat te tikken, terwijl hij zegt dat ik moet opschieten. Neem hier genoeg tijd voor. Misschien wil je wel nieuwe fotorolletjes bestellen, bijvoorbeeld, en dat kost tijd.

Credits: stratski

Schrijf het op
Als jij, zoals ik, het geheugen hebt van een demente goudvis, dan kan je beter dingen opschrijven. In mijn agenda noteer ik per gebeurtenis welke camera en film ik van plan ben mee te nemen en welke andere spullen ik nodig denk te hebben (statief, draadontspanner, etc.). Op die manier schiet ik niet in de stress bij het proberen te bedenken wat ik nou ook alweer voor handigs had bedacht.

Credits: stratski

Aangezien ik ongeveer twintig (werkende) camera’s heb, en dat goudvisgeheugen, vergeet ik heel vaak of er een rolletje in een camera zit, en zo ja, wat voor rolletje en wat voor foto’s ik eerder heb gemaakt. Nadat ik een rolletje vol heb geschoten wacht ik meestal een tijdje voordat ik het laat ontwikkelen (het is makkelijker om in één keer een aantal filmpjes te doen), en dan ben ik alweer vergeten welke camera ik heb gebruikt en wat er op het rolletje staat, etc.

De oplossing: elke keer als ik film in een camera laad schrijf ik het volgende op:

  • de camera
  • de film
  • de datum
  • noemenswaardige herkenbare shots (’mama’s verjaardag’, ‘dierentuin’), plus de datum
  • wanneer was het rolletje vol
  • wanneer ontwikkel ik het (plus details over chemicaliën en ontwikkeltijden)

Dit helpt me enorm om bij te houden wat wat is als ik mijn negatieven scan en de metadata toevoeg bij mijn foto’s op mijn LomoHome. Op dit moment heb ik nog een los boekje waarin ik al mijn filmadministratie bijhoud, maar voor 2012 ben ik van plan alles te integreren in mijn evenementenagenda. Fijn minder papierverspilling, goed toch?

Credits: stratski

Dit klinkt misschien een beetje alsof ik een controlfreak ben, maar na een paar honder foto’s kan het je een hoop ergernis besparen als je administratie op orde is.

written by stratski on 2012-02-13 #gear #tutorials #tipster #netherlands #nederland #dutch #holland #plan #planning #nld #documenting #look-ahead #plannen #vooruit-kijken #anticiperen #documenteren #vastleggen
translated by pinkpix

More Interesting Articles