LomoAmigo & Upcoming Filmmaker Afiq Omar uit Singapore schiet met de LomoKino

We stellen graag upcoming filmmaker/fotograaf/ontwerper Afiq Omar aan jullie voor. Deze multi-getalenteerde multi-tasker is vriendjes geworden met ons én met de LomoKino. Zie hier wat hij er van vindt en bekijk zijn unieke analoge korte film.

Ok, laten we beginnen met wat info over jezelf
Ik studeer aan de Nanyang Technological University, School of Art, Design & Media met Visual Communications als hoofdvak. Vijf jaar geleden begon ik met digitale fotografie, maar raakte er op uitgekeken tot ik mijn eerste filmcamera kocht. Daardoor raakte ik weer geïnteresseerd in fotografie.

Wat is je grappigste/vreemdste/leukste ervaring met fotografie?
Ik heb ooit een optreden van Delphic gefotografeerd in Zouk Singapore met een camera en verlopen film. Door ze te crossen kreeg ik echt een fantastisch resultaat, wat ik nooit verwacht had. Daardoor ben ik echt begonnen met nacht-/concertfotografie.

Waarom houd je van fotografie en schieten met film?
De creatieve vrijheid die je hebt. Ik hou niet van een omgeving waarin je belemmerd wordt. Het kunnen werken en iets kunnen produceren wat, van begin tot eind, alles bevat waar jij als persoon voor staat, vond ik erg intrigerend.

Wat vond je van de LomoKino?
Het was heel erg leuk! Ik ben op pad gegaan met twee vrienden en we hebben alledrie een rolletje volgeschoten. Dat je niet weet hoe het resultaat er uit komt te zien, maakt het nog leuker.

Waar heb je inspiratie gevonden voor je LomoKino film?
Ik wilde graag een experimentele korte film maken, gebaseerd op ritmische bewegingen en beats. Ik heb eerst de muziek uitgekozen en ben toen begonnen aan de film, compleet gebaseerd op mijn intuïtie en gevoel.

Afiq’s LomoKino film Sans Soleil

Heb je tips voor het schieten met de Lomokino?
Goed en genoeg licht is het belangrijkste! Ik heb materiaal moeten weggooien, omdat we tijdens de schemer hadden gefilmd en de film daardoor onderbelicht was.

Je bent ook ontwerper. Als tijd en geld geen rol speelden, hoe zou jij het ontwerp van je LomoKino customizen?
Ik zou graag een metalen behuizing willen, om hem zo steviger te maken. Een handgreep aan de onderkant om hem goed vast te kunnen houden tijdens het draaien zou ook fijn zijn. Daarentegen vond ik het vintage design meteen fantastisch toen ik de LomoKino voor het eerst zag.

Wat inspireert jou?
De omgeving waar ik ben opgegroeid is een enorme inspiratiebron voor me. Ik heb nooit echt gezien wat een goed of gemakkelijk leven is, ik heb mijn ouders altijd hard zien werken om hun doel, een goede opleiding voor hun kinderen, te bereiken.

Check hier Afiq’s korte documentaire Comfort die recentelijk draaide tijdens filmfestivals in Singapore en andere landen, als eerbetoon aan en met in de hoofdrol: zijn vader


Als je één persoon mocht filmen, levend of al overleden, wie zou dat zijn?
Mijn overleden opa, omdat ik hem nooit heb gekend en omdat iedereen me vertelt dat hij een heel uniek persoon was en een goede acteur!

Als je de LomoKino aan iemand mocht geven om er mee te schieten, wie zou dat zijn?
Ik zou hem geven aan vijf kinderen in Bandung die leven in de sloppenwijken van Cibuntu. Ik zou ze een hele dag vrij laten schieten, alle materiaal verzamelen en er een film van maken, gezien door hun ogen.

Een deel van Afiq’s vorige werk:

Bekijk meer werk van Afiq Omar op zijn website!

Analoog en film!? Ja, we gaan met een knal terug in de tijd met de LomoKino. Dit is een Lomography film camera die spectaculaire, creatieve, mooie films kan schieten op alle soorten 35mm film. Check ook de microsite,, bekijk filmpjes en begin jouw carriere als analoge regisseur vandaag nog!

written by saysaysay on 2012-02-14 #videos #people #film #video #singapore #movie #amigo #sg #lomoamigo #filmmaker #lomokino #afiq-omar #lomokino-lomoamigo #afiq
translated by maaikeschets

More Interesting Articles