De Kroepoekfabriek in Vlaardingen heeft eigenlijk niks met kroepoek te maken

Dit pand aan de Koningin Wilhelminahaven in Vlaardingen heeft vroeger vele functies gehad en heeft onder andere dienst gedaan als echte kroepoekfabriek. Nu een half jaartje open als poppodium is het voor veel locals al the place to be. Kroepoek hebben ze er niet, maar wel koud bier, goed geluid en gezelligheid.

Credits: pinkpix

De Kroepoekfabriek in Vlaardingen is een nieuw podium voor live muziek, DJ’s, dans, hiphop en theater. Landelijke acts worden afgewisseld door regionale helden. En dat allemaal in een kleurig en modern ingericht monumentaal pand.

Credits: pinkpix

In Rotterdam is één van de laatste alternatieve concertzalen pas geleden nog failliet gegaan. Ook de Exit is exit. Het is raar, en verdrietig, dat het blijkbaar niet werkt in de grote stad. In Vlaardingen, de haringstad van Nederland, gaat het gelukkig wél goed. Afgelopen maanden hebben in de KF al meerdere grote namen gestaan als Blaudzun, Gers Pardoel, de Staat en de Bazzookas.
Natuurlijk wordt er niet alleen maar op safe gespeeld. Zo is er elke laatste zondag van de maand Jamfabriek, waar muzikanten lekker een potje kunnen jammen. Één keer in de twee maanden is het tijd voor Sambal!, met pittige hardcore die je oren net niet laat bloeden. Tokoloko komt elke maand terug om lokale bandjes een podium te bieden. Maar de meeste dansmoves barsten los bij Lekker Laag (dubstep/drum&bass) en Onbeperkt, met de enige echte DJ Okkie.

Ook al is het nog zo’n mooi en gezellig pand, toch blijft het gaaf om naar festivals op lokatie te gaan. De Kroepoekfabriek organiseert sinds 2010 Rock ‘n’ Ramps, een gratis skate/punk-festival bij het skateterrein in het Oranjepark ’t Hof in Vlaardingen. Demonstraties door lokale skaters worden afgewisseld door lokale en internationale bands. En wat is nou fijner dan in het zonnetje een biertje te drinken met je vrienden in het park?

Credits: pinkpix

Dit stukje is natuurlijk ontzettend gekleurd door het feit dat ik al sinds mei 2009 deel uitmaak van de Kroe. De KF draait op een kleine vaste staf, en daarnaast vrijwel geheel op vrijwilligers. Ik had niet verwacht dat de groep zo groot zou worden. Of zo gezellig! Vergaderingen lopen standaard uit door het kletsen en zelfs na een late bardienst is er altijd nog zin en tijd voor een biertje met zijn allen. Kom ook eens kijken!

Credits: pinkpix

De Kroepoekfabriek is een nieuw professioneel podium voor live muziek, dans en theater, waar landelijke acts en regionale helden elkaar afwisselen. Dit podium is gevestigd in een authentiek pakhuis en voormalige kroepoekfabriek aan de Koningin Wilhelminahaven in Vlaardingen (vlakbij Rotterdam). Voorafgaand aan de opening in september 2011 is het gebouw volledig gestript, vervolgens verbouwd en heringericht, zodat het nu ruimte biedt aan een podiumzaal, op de begane grond en eerste verdieping, waar zo’n 250 man/vrouw aan publiek in kan. Op de tweede en deels derde verdieping zijn creatieve studio’s ingericht, waaronder een multifunctionele dansstudio, volledig geïsoleerde muziekstudio en een mediastudio. Hier is ruimte voor film, fotografie, montage, design, cursussen, workshops en exposities. Bij De Kroepoekfabriek draait alles om talentontwikkeling, voor én achter de schermen, voor én door ‘jongeren’. Een grote groep vrijwilligers, ofwel de Kroe, werkt hard mee om het geheel tot een groot succes te maken.

Kijk voor meer informatie op de website van de Kroepoekfabriek

written by pinkpix on 2012-02-01 #places #band #dj #location #bands #workshops #djs #rotterdam #dans #feest #muziek #cultuur #podium #jongeren #locatie #art-and-culture #kroepoekfabriek #vlaardingen #schiedam #kroe #vrijwilligers #rijnmond #regionaal

More Interesting Articles