Frankenstein in 12 minuten (1910)

Om de komst van de eerste analoge filmcamera van Lomography te vieren, gaan we een klassieker bekijken. Kom gezellig naast ons zitten en kijk mee hoe een zeer spannend verhaal verwerkt is tot een audioloze film!

Frankenstein is geschreven door Mary Shelley. Ze was getrouwd met Percy Brysshe, een filosoof en Engelse dichter uit de periode van de romantiek. In 1818 werd het verhaal in Londen anoniem naar buiten gepubliceerd. De naam van de schrijfster werd pas in de tweede editie die in 1823 in Frankrijk werd uitgegeven bekend gemaakt.

Veel mensen kennen het verhaal wel. Een wetenschapper weet leven te creeëren maar verafschuwd later zijn eigen werk. Waarschijnlijk weten jullie niet dat de schrijfster haar inspiratie uit een droom haalde. Ze droomde het verhaal waarschijnlijk doordat ze meedeed aan een wedstrijd waarvoor ze een horrorverhaal moest schrijven.

Zulke griezelige maar ook fascinerende verhalen die ietwat gotisch en romantisch waren konden filmmakers natuurlijk niet laten liggen. In 1910 heeft Edison Studios dan ook de eerste Frankenstein film gemaakt. J. Searle Dawley was de schrijver van het script en de regisseur. De stomme film van ongeveer twaalf minuten is in drie dagen in New York gefilmd. Sommige bronnen noemen Thomas Edison als producer van de film, maar hij heeft niets voor deze productie gedaan.

Laten we maar gewoon gaan kijken naar de allereerste film over Mary Shelley’s Frankenstein!

Bronnen:
“Frankenstein — Wikipedia”:
Mary Shelley - Wikipedia
Frankenstein (1910 film) -- Wikipedia
Frankenstein (1910) -- Fright.com

Analoog en film!? Ja! We gaan met een knal terug in de tijd met de LomoKino. Dit is een Lomography filmcamera die spectaculaire, creatieve, mooie films kan schieten op alle soorten 35mm film. Check de microsite, bekijk filmpjes en begin jouw carriere als analoge regisseur vandaag nog!

written by plasticpopsicle on 2012-01-13 #lifestyle #film #video #vintage #horror #movie #scary #frankenstein #lomography #netherlands #nederland #dutch #holland #motion-picture #eng #1910 #analogue-lifestyle #nld #lomokino #horror-stories #lomokino-launch #klassieker #horrorverhaal

More Interesting Articles