Trees

Eindeloze panorama foto's met de La Sardina

Altijd al eindeloze panorama foto’s met de La Sardina willen maken? Lees hier hoe je dat kan doen.

De La Sardina is een toffe camera met heel veel mogelijkheden. Zo heeft de camera ook een MX knop. Hiermee reset je de sluiter waardoor je, zonder het fotorolletje door te draaien, nog een foto kunt maken. Met behulp van de MX knop kun je normaal gesproken ook eindeloze panorama foto’s maken. Je reset de sluiter gewoon voordat je helemaal hebt doorgedraaid naar het volgende frame. Het is bij deze techniek wel handig als je dan zelf de resultaten scant, anders wordt je panorama foto in delen geknipt bij het fotolab.

De meeste kleine fotozaakjes scannen je panorama foto’s niet in. De gebruikelijke methode voor eindeloze panorama foto’s is, zoals net al aangegeven: een foto maken, je fotorolletje voor een gedeelte doordraaien, de MX knop gebruiken en dan nog een foto maken. Maar bij de La Sardina kan het niet op deze manier. Als je een foto maakt en de MX knop gebruikt om nog een foto te maken, kun je bij de La Sardina de film niet doorspoelen tot je weer een foto hebt genomen. Maar hoe kun je dan wel die eindeloze panorama beelden met je La Sardina maken?

Een interessante eigenschap van de La Sardina is dat het mogelijk is om de film op ieder moment terug te draaien. Als je naar het volgende frama draait reset je camera automatisch de sluiter. Draai hierna het frame voor de helft terug en maak nog een foto. Je kunt dus panorama foto’s maken door door te draaien naar het volgende frame, een half frame terug te draaien en dan nog een foto te maken! Het is hierbij wel belangrijk dat je van links naar rechts het landschapsformaat aanhoudt.

Dit zijn de stappen:

  1. Bedenk wat je wilt fotograferen. Kijk ook hoeveel je van links naar rechts wilt vastleggen. Kijk door je beeldzoeker en plan daarmee hoe je beelden zullen overlappen.
  2. Maak foto’s van links naar rechts met het landschapformaat. Maak je eerste foto.
  3. Draai één heel frame door tot de La Sardina niet verder wil draaien. Hierdoor wordt je sluiter gereset.
  4. Draai een half frame (of iets meer) terug.
  5. Maak de volgende foto. Hiermee overlap je de eerste foto voor (iets minder of iets meer dan) de helft.
  6. Draai weer een heel frame verder en volg de vorige stappen tot je het gehele gedeelte op de foto hebt gezet wat je bij de eerste stap had bedacht.

Hier zijn een paar locaties die ik met behulp van deze eindeloze panorama foto-techniek heb vastgelegd.

Dit zijn nog een paar eindeloze panorama beelden die ik op dezelfde locaties heb gemaakt.

Het is een erg leuk experiment met de La Sardina uit te voeren en je zult er unieke resultaten mee bereiken. Eigenlijk zou ieder fotorolletje die je met je La Sardina volschiet een eindeloze panorama foto en een meervoudige belichting moeten bevatten.

Zet alle zeilen bij met onze nieuwe La Sardina collectie! Deze 35mm camera’s zijn uitgerust met een spectaculaire groothoek-lens, meervoudige belichtingfuncties en een terugspoelknop – kortom alles wat je nodig hebt voor een spannend avontuur! Koop nu je eigen La Sardina camera!

written by gvelasco on 2012-01-13 #gear #tutorials #panorama #camera #tipster #netherlands #endless-panorama #nederland #dutch #holland #nld #la-sardina #rewind-tipster

More Interesting Articles