Gdansk, Polen

Gdansk heeft een rijke culturele achtergrond, met name als haven aan de Baltische Zee. Vandaag de dag is de haven opgevrolijkt met hotels, restaurants, café’s en kleine winkeltjes tussen de gewone huizen.

Credits: lihooi

De architectuur in Gdansk is prachtig. Ook het nachtleven in Gdansk is erg gezellig. De stad is bekend voor zijn tumultueuze geschiedenis, met name door de start van de tweede wereld oorlog hier in 1939 en doordat het de geboorteplaats is van de ‘Solidariteitsunie’. De Poolse onafhankelijke regeringspartij.

De bekende lange straat en de lange markt zijn gelegen in het oude deel van Gdansk. Ook het stadhuis uit de 14e eeuw en het museum staan in dit gedeelte.

Credits: lihooi

Tijdens de tweede wereldoorlog is de stad flink beschadigd (denk aan Rotterdam…). Er zijn maar een paar huizen in de prachtige lange straat gespaard gebleven maar na de oorlog hebben ze alles opnieuw opgebouwd. Het Solidariteitsmuseum kun je vinden in de voormalige Lenin haven. Het museum bezit een schat aan informatie maar heeft ook een erg goede interactieve expositie.

Credits: lihooi

In 2011 was het het jaar van Johannes Hevelius. De bekendste inwoner van Gdansk. 400 jaar geleden is hij hier geboren en later zou hij een bekende astronoom worden.

Beeld van Johannes Hevelius in Gdansk

Het centrale station, Gdańsk Glowny, is een prachtig historisch gebouw. Van hieruit word Gdansk verbonden met alle treinen in Polen.

Credits: lihooi

written by lihooi on 2012-02-07 #places #port #poland #redscale #baltic-sea #europe #location #nl #netherlands #lca #nederland #dutch #local-flavor #urban-adventures #gdansk #polen #nld #hollands #art-and-culture #vertaling #nolland
translated by pretletterp

More Interesting Articles