PIMhole doe-het-zelf: maak je eigen pinhole camera!

Altijd al je eigen pinhole camera willen maken? Maar weet je niet hoe? Lees dan snel verder en maak in een paar stappen een pinhole camera van een pakje sap!

Een tijdje terug had ik zin om een pinhole camera te maken: foto’s maken zonder een lens. Je hebt eigenlijk sowieso bijna niks hiervoor nodig!

Mijn inspiratie haalde ik uit twee tutorials: ‘Matchboxpinhole’ (en populaire en handige handleiding om een pinhole camera van een luciferdoosje te maken) en ‘Juice box pinhole camera’ (een video die veel leuker is en ook heel goed om net als hier een camera te maken van een pakje sap).

Ik zeg inspiratie, omdat het ‘model’ dat ik heb gebouwd een soort van mix van beide is. Bijvoorbeeld: de Juice box camera gebruikt heel simpel alleen een stukje tape om de lens te bedekken. Ik heb de camera volgens datzelfde stappenplan gemaakt, maar heb vervolgens een strookje karton gebruikt om de lens mee af te dekken, zoals bij de Matchboxcamera.

Dit klinkt waarschijnlijk nogal vaag als je nog nooit die tutorials hebt gezien, maar ik wilde toch even mededelen dat en wat ik had aangepast, maar dan op een vage manier. Anyway… laten we beginnen!

Benodigdheden

 • pakje sap
 • schaar
 • stanleymesje
 • merkstift
 • haarspeldje (of sleutel)
 • plakband (isolatietape)
 • blikje
 • nieuw fotorolletje
 • oud fotorolletje (m.a.w. gebruikt, maar wel zo dat het laatste stukje film nog uit het rolletje steekt)
 • karton
 • naald

Nadat je het sapje hebt opgedronken haal je twee bovenste flapjes los en knip je de puntjes eraf. Was het pakje zorgvuldig door het meerdere keren te spoelen met water. Dit wordt de body van je camera.

Daarna ga je als volgt te werk:

1. Trek een stukje van de film uit het nieuwe rolletje, meet het af op het sappakje en markeer de randen met stift. Als je gewone foto’s wilt moet je uiteindelijke rechthoek ietsje kleiner zijn dan de werkelijke grootte van de film, maar als je sprocket gaatjes wilt in je foto’s, moet je de rechthoek wat groter maken dan je film, zodat alles belicht wordt.

2. Snij nu met je mesje de rechthoek uit die je hebt getekend en maak zo een raam in het pakje (maak meteen gebruik van de gelegenheid om de binnenkant van het pak droog te maken met wat keukenpapier; het zal nog nat zijn van het uitspoelen). Nadat je het venster heb uitgesneden teken je een X op de binnenkant van het pak, om zo ongeveer het midden te bepalen. Snij op die plaats een klein raampje uit. Neem het blikje en snij ook hiervan een klein vierkantje, ietsje groter dan het raampje dat je net hebt gemaakt.

3. Prik met de naald een gat in het vierkantje. Pas goed op dat het niet te groot wordt, het moet echt heel klein zijn!
Nu kunnen we het stukje blik met gat over het kleine raampje van het sappakje plakken, met tape. Van nu af aan gebruiken we een hele berg tape, dus zorg dat je genoeg op voorraad hebt anders loop je het risico zo te eindigen als ik: de laatste keer kwam ik er halverwege achter zonder plakband te zitten!

Bedek ook de randen van het grotere raam met tape.

4. Pak nu het nieuwe fotorolletje en knip het eerste smallere gedeelte van de film eraf. Met wat plakband kan je nu heel makkelijk de nieuwe film aan het uitstekende stukje van het oude filmrolletje vastmaken (je hoeft het alleen maar een beetje gelijk te maken met je schaar). Trek een stuk film uit de rol. Zo veel dat het over het grotere raam past, en zodat beide rollen elk aan een zijkant van het pakje hangen. Knip dan een stuk karton uit dat groot genoeg is om het grotere raam helemaal te bedekken. Wikkel dit stukje karton in tape.

5. Maak het karton vast aan de camera body, zodat het de film compleet afschermt van licht van buitenaf. Wees extra voorzichtig bij het afdichten van de plekken waar de fotorolletjes aan het pakje vastzitten, zorg dat er geen enkel licht bij kan komen. Neem nu een rechthoekig stuk karton, groot genoeg om het deel van het pakje met de lens (nou ja, het stukje blik met gat) te bedekken. Wikkel dit stuk karton ook in tape. Knip in het midden een klein raampje, even groot als het kleinere raam wat je eerder in het sappakje hebt gesneden. Knip nu een strook karton van bijna zo hoog als het sappakje en een aantal centimeterbreed. Ook dit wikkel je weer in tape.

6. Met nog meer tape bevestig je het stukje karton met het kleine raampje in het midden van de voorkant van de camera. Zorg ervoor dat het raam op dezelfde plek zit als je blikjeslens. Sluit alles hermetisch af, behalve een stukje aan de bovenkant, waar de strook karton in gaat. Dit werkt als een sluiter, zo kan je het kleine gaatje bedekken en blootstellen aan licht en zo ook de film belichten.

Tadaa, je pinhole is klaar!

Tip: Het haarspeldje wordt gebruikt om de film door te draaien in het lege rolletje nadat je een foto hebt gemaakt. Je moet zo’n 2 à 3 draaien maken tussen elk shot. Je kan ook een paperclip of een sleutel gebruiken natuurlijk, als je maar iets hebt wat helpt met de film doordraaien en terugspoelen.

En hier zijn de resultaten in kleur en zwartwit:

Het lijkt misschien moeilijk een PIMholer te worden, maar eigenlijk is het veel makkelijker dan je denkt!
Stuur een email naar prettyinmad [at] gmail.com of voeg me toe op facebook en stuur mij het ​​volgende:

• Een foto van je PIMhole camera
• Een paar foto’s genomen met je PIMhole camera
• Een kort stukje over jezelf, zodat ik dat bij je foto’s kan zetten
• Uw links (flickr, facebook, etc), als je het wilt delen

PIMholers, een project van Pretty in Mad.

Bedankt!

written by pretty_in_mad on 2012-01-09 #gear #tutorials #diy #pinhole #camera #tutorial #tipster #netherlands #nederland #dutch #holland #foro-stenopeico #nld #pimhole #pretty-in-mad #handleiding #knutselen #doe-het-zelf #photobooks

More Interesting Articles