Albumhoezen: Tod Brody en Vampire Weekend's Contra

Indie rockband Vampire Weekend heeft in januari 2010 hun cd Contra uitgebracht. Waar ging de commotie omtrent de albumhoes over? Lees hier het verhaal!

Foto van Stereogum

Vampire Weekend was op zoek naar een cover voor hun album Contra en dook hiervoor in het archief van fotograaf Tod Brody. Daar kwamen ze een polaroidfoto uit 1983 tegen, waar een vrouw in een poloshirt op stond.

In juli vorig jaar werden de band, de platenmaatschappij en fotograaf door Ann Kirsten Kennis aangeklaagd. Kennis is de vrouw die op de polaroid te zien is en beweerde dat de foto zonder haar toestemming was gebruikt. Zo zou ook haar eigen moeder in plaats van Tod Brody de foto hebben gemaakt en had ze geen idee hoe hij aan haar foto kwam. Ze ontdekte dit pas toen haar dochter thuiskwam met de cd.

Brody claimde dat hij de foto al 26 jaar voordat Vampire Weekend de foto voor $ 5.000,00 kocht gemaakt had. Kennis beweerde ook nog eens dat de vrijwaringsformulieren nooit door haar getekend waren maar dat Brody ze had vervalst.

Vervolgens klaagde Vampire Weekend Brody aan omdat hij ze de vervalste formulieren aan hun had gegeven. De fotograaf was echter zeven maanden nergens meer te vinden. Zijn eigen juridische team heeft een privédetective moeten inhuren waarmee ze hem op een correcte wijze als klant konden laten gaan.

Kennis heeft haar aanklacht tegen de band en het platenlabel ingetrokken nadat de rechtszaak buiten de rechtszaal was opgelost. Ze heeft hiervoor een onbekend bedrag ontvangen. Het bedrag wat ze eerst vroeg was twee miljoen dollar. De band en het label hebben nog steeds een rechtszaak open staan tegen Brody, die zichzelf in de rechtszaak vertegenwoordigt gezien zijn advocaten hem hebben laten vallen nadat hij niet betaalde.

Kennis was in de jaren tachtig een model. “Ik was te zien op reclameposters en in catalogi. Ik deed vanalles.” zei ze zelf. Hier zijn een paar van de foto’s waarop ze te zien is en die gebruikt zijn voor advertenties.

Foto’s via Vanity Fair

De bronnen uit dit artikel zijn: Music-Mix.ew.com, The Guardian, en Contra (album) -- Wikipedia

written by odax on 2011-12-30 #lifestyle #cover #model #album #polaroid #lomography #lawsuit #netherlands #nederland #dutch #holland #vampire-weekend #analogue-lifestyle #nld #1983 #album-covers-series #albumhoesjes #rechtszaak
translated by marissa

More Interesting Articles