De beste van de beste: Irving Penn

“Een goede foto benadrukt een feit. Een goede foto is effectief.” – Irving Penn

Irving Penn (16 juni 1917 – 8 oktober 2009)

Zeven decennia lang was Irving Penn een buitengewone mode- en portretfotograaf. Zijn werk stond bekend om een stijlcombinatie van zelfverzekerde elegantie en klassiek minimalistisch. Hij ging voor ‘less is more’ (eenvoud is soms beter dan complexe uitwerkingen). Omdat hij de voorkeur gaf aan eenvoud, werden zijn modellen en onderwerpen geïsoleerd door sterk licht en schaduwen. Ze bezaten een rustige beleefdheid waardoor ze de extravagantie en luxe van mode bijna trotseerden.

Hij heeft meer dan 150 coverfoto’s gemaakt voor verschillende edities van het tijdschrift Vogue. Naast mode- en portretfotografie was Penn opvallend goed in meerdere genres zoals: naaktfotografie, stilleven en reisfotografie. Zijn carrière bloeide op doordat hij bleef experimenteren en de grenzen van fotografie telkens weer opzocht. Opvallend was dat hij zijn passie voor kunst en commerciële fotografie wist te combineren.

Penn heeft meerdere bekendheden uit de wereld van literatuur, muziek en kunst weten vast te leggen. Truman Capote, Salvador Dali, Christian Dior, T. S. Eliot, Duke Ellington, Alfred Hitchcock, Georgia O’Keeffe, Grace Kelly, Al Pacino en Pablo Picasso zijn slechts een paar van de grote namen. Daarnaast fotografeerde hij ook alles wat hij maar interessant vond. Slagers, dierenschedels, ambachtslieden, peuken, ballerina’s en zelfs Hell’s Angels. Maar hoe chique, cultureel of levenloos zijn onderwerpen ook waren, de eindresultaten waren als geïmmobiliseerde poëzie met veel diepte en grafische precisie.

Salvador Dali, 1947 © Irving Penn via latimes.com
Alfred Hitchcock, 1947 © Irving Penn via npg.org.uk
Rockgroepen, 1967 © Irving Penn via npg.org.uk
Truman Capote, 1948 © Irving Penn via npg.org.uk
Vrouw met rozen, 1950 © Irving Penn via masters of photography
Cecil Beaton met blootmodel, 1946 © Irving Penn via npg.org.uk
Marlene Dietrich, 1948 © Irving Penn via npg.org.uk
Georgia O’Keeffe, 1948 © Irving Penn via latimes.com
Harlekijnsjurk (Lisa Fonssagrives-Penn), 1950 © Irving Penn via npg.org.uk
Barnett Newman, 1966 © Irving Penn via npg.org.uk
Pablo Picasso, 1957 © Irving Penn via latimes.com
Al Pacino, 1995 © Irving Penn via npg.org.uk
Theaterballet, 1947 © Irving Penn via masters of photography
Slagers, 1950 © Irving Penn via masters of photography
Drie Asaro moddermannen, 1970 © Irving Penn via masters of photography
Drie Rissani vrouwen, 1971 © Irving Penn via masters of photography
Meisje achter glas, 1949 © Irving Penn via latimes.com
Sigaretten 17, 1972 © Irving Penn via masters of photography

__Welke van deze foto’s van Irving Penn spreekt jou het meeste aan? Over welke andere klassieke fotografen zou jij willen lezen? Schrijf het in je reactie op deze pagina!

Lees meer van de Beste van de beste serie.__

Basterda is lid van het Lomography team van Manilla. Zij is degene die al sinds augustus 2010 de vragen bij de klantenservice van onze site behandelt. Tegenwoordig schrijft ze ook voor ons tijdschrift. Influential Photographs is een andere reeks die zij heeft gepubliceerd in de Analogue Lifestyle sectie.

written by basterda on 2011-12-31 #lifestyle #fashion #black-and-white #still-life #netherlands #portraiture #nederland #dutch #holland #irving-penn #serie #stilleven #nld #best-of-the-best-series #classic-photographers #fotografen #portretten #klassiek #zwart-wit #zwart-wit #zwartwit #beste-van-de-beste #reeks #klassiekers
translated by marissa

More Interesting Articles