Diana lens op je Canon EOS digitale SLR - mijn ervaring

Wil je een ander effect op je digitale camera, dan kan je een lens adaptor van Lomography proberen. Het is lekker goedkoop en er zijn diverse lenzen voor verkrijgbaar. Ik heb een setje gekocht met een Diana+ 110mm Telephoto Lens en die gebruik ik op mijn Canon 550D. Verwacht nu geen hele goede telelens, maar wel een aardige portret lens.

Het Diana effect soft met contrast

Als grafisch ontwerper ben ik al lang uitgekeken op het kunstje van Photoshop. Ik vind het juist leuk om foto’s te maken en die dan juist niet te bewerken of heel extreem te bewerken. Lelijke foto’s een beetje op-shoppen is niet zo mijn ding, ik wil gewoon goed leren fotograferen. Vandaar dat ik Lomography ook zo leuk vind. Het is mega spontaan en je weet niet wat het resultaat is. Een effect zonder “gemaakt” effect.

Daar staat hij nu dan mijn hele dure digitale spiegelreflex camera. Laat je hem stof happen of probeer je hem in je lomo-hobby te betrekken. Ik heb voor het laatste gekozen en een Diana F+ Lens Adaptor gekocht. Daarnaast heb ik er een de Diana+ 110mm Telephoto Lens bij genomen omdat ik nog geen telelens had.

Het Diana effect met duidelijke blauwe rand.

De mount
De mount is van plastic. In het begin zette ik hem er niet goed op omdat ik te bang was om het kapot te draaien. Je moet echt wachten op de klik en dan zit hij echt goed vast. De aansluiting in zijn geheel is stevig, je kan de camera gewoon op pakken bij de lens. Al ben ik niet zo gecharmeerd van de plastic constructie. Ik ben toch bang dat het breekt als je het te hard doet.

Macrofotograven maken veel gebruik van tussen ringen, ook deze accosoires zijn geen enkel probleem voor de Diana F+ Lens Adaptor. Voor de leek: met tussenringen kan je iets van dichtbij focussen.

Door het gebruik van de adaptor raakt je 550D wel een beetje van slag. Hij herkent hierdoor geen lenzen meer, geen diafragma grootte en de lichtmeting is ook afwijkend. Dat is niet zo negatief als het klinkt, want dan ga je veel meer foto’s maken in de manual stand. Dan kan het feest pas echt beginnen.

De lens
De Eos 550D maakt gebruik van een Canon APS-C censor. Dit is anders dan de 120 middenformaat filmrol van een Diana F+ camera. Je moet dus de factor 1,6 gebruiken om de juiste brandpuntsafstand te bereken. Dit is een factor die geldt voor veel digitale camera’s van Canon (voor ander merken zijn er weer andere factoren). Dat zou dus betekenen dan een Diana+ 110mm Telephoto Lens uitkomt op: 110mm * 1,6 = 176mm lens wordt. Ik vraag me af of dit dan wel helemaal klopt, omdat de dikte van de mount er nog tussen zit en ik niet zeker weet of deze factor wel geld voor afwijkende camera’s (zoals een diana).

Het Diana effect
Het dromerige effect van de Diana lenzen komt zeker terug in je digitale foto’s. Je foto’s hebben enigszins iets wazigs, alsof er condens op je lens zit. Ook krijg je vooral om witte objecten een blauwe gloed te zien. Vingettering zie ik helaas bijna niet. Misschien komt dit ook door de kleine beeldsensor van een 550D.

Het Diana effect van een engel

Scherpte
Je moet niet verwachten dat je hele scherpe foto’s krijgt. Dit komt deels door het Diana effect, maar ook omdat de lens niet helemaal werkt zoals verwacht op deze digitale camera. Je kan de lens scherp stellen op 2 tot 5 meter. Op het plastic staat ook “oneindig” gedrukt, maar dit werkt echt niet. Deze foto’s zijn erg onscherp, iets wat ik persoonlijk niet altijd lelijk vind, maar dat is heel persoonlijk. De combinatie doet het wel heel goed als portret lens.

Goede Portret lens

Het scherp stellen is in het begin heel moeilijk, je kan het bijna niet zien door je zoeker door het Diana effect. Ik gebruik gewoon de waarde die op de lens staan. Ik schat dus de afstand tussen de camera en mijn object. Dit geeft tot nu toe het beste resultaat.

Geen scherpte in de verte, maar is dit lelijk?

Macro
Met tussen ringen werkt de lens heel goed als macro. Scherp stellen kan je niet echt, wel fine tunen. Je kan echt hele mooie foto’s maken op 25cm afstand (dat is met 68mm tussen ringen). Het is een hele goede plastic macro lens met diana effect.

Macro met 68mm tussenringen

Canon 550D
Door het gebruik van de adaptor raakt je 550D wel een beetje van slag. Bepaalde functies werken niet met de mount op je camera, zoals een wisselend diafragma, de camera geeft nu F00 aan. De lichtmeting werkt ook niet helemaal optimaal waardoor je foto’s overbelicht worden. Normaal houdt ik daar wel van, maar dit is echt te veel. Ik zet de lichtmeting nu tussen 0 en -1 (normaal zet ik hem standaard op +1/3). Het leukste is natuurlijk om op manual te fotograferen, maar de P stand werkt ook prima als je je belichting maar aanpast. Autofocussen kan niet.

Lange sluitertijd

Conclusie
De combinatie Diana+ 110mm Telephoto Lens op een Canon 550D met de Diana F+ Lens Adaptor – Canon Mount is een goede combinatie als portret lens of macrolens (met tussen ringen). Als je dat in gedachten houdt ga je er heel veel plezier van hebben. Wil je foto’s maken van objecten in de verte dan is deze combinatie helaas niet voor jou. Je moet de combinatie leren kennen en er mee oefenen om er goede foto’s mee te maken, dat maakt het juist leuk, voor het effect.

Belangrijke noot

  • De foto’s die zijn toegevoegd aan dit artikel zijn niet in photoshop gemanipuleerd.
  • De beeldstijl van de camera staat in alle gevallen op “S”
  • Tussen ringen zijn van: SOLIGOR Extension tube
  • Kleurruimte: Adobe RGB

Schiet waanzinnige Diana F+ effecten met je Canon EOS camera in combinatie met de Diana F+ Lens Adaptor – Canon Mount! Klik simpelweg de SLR adaptor op je Canon EOS camera en je kan Diana F+ lenzen gebruiken! Bestel je nu ook eigen Diana F+ Canon Adaptor!

written by kjx on 2011-12-27 #gear #review #digital #canon #diana-lens #lens-adaptor #canon-mount #110-mm #550d

More Interesting Articles