De beste van de beste: Diane Arbus

“Een foto is een geheim over een geheim. Des te meer hij vertelt, des te minder je weet.” – Diane Arbus

Diane Arbus (14 maart 1923 – 26 juli 1971)

Diane Arbus, een Amerikaanse fotografe, begon in de jaren veertig met reclame- en modefotografie. Haar man, Allan Arbus, was ook fotograaf. Samen vormden ze een goed team en hun werk was te zien in verschillende tijdschriften.

Eind jaren vijftig kwam Arbus in de wereld van de onafhankelijke fotografie terecht. Hoewel ze erg gereserveerd en timide was, wilde ze aan de slag met straatfotografie. Arbus fotografeerde vreemdelingen die ze tegenkwam in rare circussen, vreemde lijkhuizen, groezelige hotels, psychiatrische inrichtingen en andere bizarre en ongebruikelijke locaties. Ze werd beroemd door haar excentrieke, middenformaat foto’s waarop portretten van ongewone en eigenzinnige onderwerpen als nudisten, prostituees en travestieten te zien waren. Ze fotografeerde dus vooral ‘freaks’. Volgens haar werden deze mensen met een trauma geboren maar hebben ze deze weten om te zetten naar een talent. Ze was dol op hen.

Haar foto’s waren van een ruwe kwaliteit, maar hadden grote gevolgen. Arbus werd een van de meest invloedrijke en originele fotografen van de twintigste eeuw. Ze had meerdere tentoonstellingen en haar werk werd in verschillende musea getoond. Arbus raakte bevriende met andere bekende fotografen zoals Evans en Richard Avedon.

Toen haar fotografiecarrière in 1969 het hoogtepunt bereikte, eindigde haar huwelijk. Ze raakte helaas in een diepe depressie en pleegde twee jaar later zelfmoord. Ze was toen 48 jaar.

Ook nu is er nog veel interesse in Arbus’ werk. Zo werd in de film Fur haar personage losjes nagespeeld door Nicole Kidman.

Kind met een speelgoedhandgranaat in Central Park., 1962 © Diane Arbus via Masters of Photography
Drieling in hun slaapkamer, 1963 © Diane Arbus via Masters of Photography
Puerto Ricaanse vrouw met een schoonheidsvlek, 1965 © Diane Arbus via Masters of Photography
Een familie ’s avonds op een nudistencamping, 1965 © Diane Arbus via Masters of Photography
Een jonge man met krullers in zijn haar in zijn huis bij West 20th Street (New York), 1966 © Diane Arbus via Masters of Photography
Gemaskerde man op een bal, 1967 © Diane Arbus via Masters of Photography
Eeneiige tweeling, Roselle, 1967 © Diane Arbus via Masters of Photography
Mexicaanse dwerg in zijn kamer, 1970 © Diane Arbus via Masters of Photography
Een Joodse reus met zijn ouders in in huis in the Bronx, 1970 © Diane Arbus via Masters of Photography
Albino degenslikker op een carnaval, 1970 © Diane Arbus via Masters of Photography
Naamloos (1), 1970-71 © Diane Arbus via Masters of Photography
Naamloos (3), 1970-71 © Diane Arbus via Masters of Photography
Naamloos (6), 1970-71 © Diane Arbus via Masters of Photography

Welke van deze Diane Arbus foto’s spreekt jou het meeste aan? Over welke andere klassieke fotografen zou jij meer willen lezen? Schrijf het in je reactie op deze pagina!

basterda is lid van het Lomography team van Manilla. Zij is degene die al sinds augustus 2010 de vragen bij de klantenservice van onze site behandelt. Tegenwoordig schrijft ze ook voor ons tijdschrift. Influential Photographs is nog een reeks die zij heeft gepubliceerd in de Analogue Lifestyle sectie.

written by basterda on 2011-12-29 #lifestyle #black-and-white #netherlands #nederland #dutch #holland #diane-arbus #serie #nld #best-of-the-best-series #classic-photographers #fotografen #klassiek #zwart-wit #zwart-wit #zwartwit #beste-van-de-beste #reeks #klassiekers
translated by marissa

More Interesting Articles