De beste van de beste: Julia Margaret Cameron

“Ik verlangde ernaar alle schoonheid vast te leggen. Dan voelde ik me voldaan.” – Julia Margaret Cameron

Julia Margaret Cameron (11 June 1815 – 26 January 1879)

Julia Margaret Cameron, een Britse fotografe rond 1800, stond bekend om haar romantische, sepia-getinte, Victoriaanse portretten. Ze begon pas met fotograferen toen ze eind veertig was. Dit kwam doordat ze toen pas een camera cadeau kreeg van haar dochter. Fotograferen werd haar hobby en het ontwikkelde zich tot de laatste jaren van haar leven tot haar grootste passie en obsessie.

Nog iets opvallends aan Cameron was dat haar foto’s technische foutjes bevatte. Sommige waren expres onscherp, sommige waren zacht en erg pitoresk en andere waren gewoon heel erg onaangenaam. Ze fotografeerde niet om haar geld te verdienen, waardoor haar werk experimenteel en ongebruikelijk kon zijn. Ondanks dit heeft ze een stevige plaats in de fotografiegeschiedenis weten te veroveren. Ze had veel talent en ze wist de persoonlijkheden van haar modellen heel goed te visualiseren.

Cameron maakte gebruik van grote fotoplaten, donkere achtergronden en zachte belichting. Haar modellen moesten altijd een lange tijd voor haar poseren. De foto’s die ze maakte zijn dan misschien niet scherp maar het dromerige, emotionele en soms bijna spirituale uitstraling maakte de inspanning en opofferingen die gemaakt moesten worden om zulke bijzondere portretten te maken goed. De vrouwen die Cameron portretteerde leken tragische heldinnen wiens uitstraling ze schoon en puur deed overkomen. Haar werken stonden synoniem voor tableux vivants of levende beelden en ze waren zeer geroemd door hun excentriciteit en theatrale kunstmatigheid.

Julia Margaret Cameron heeft maar een korte fotocarrière gehad. In haar werk stonden vrouwen centraal maar ze heeft ook portretten gemaakt van mannen zoals bijvoorbeeld de dichters Alfred Lord Tennyson en Robert Browning, schilder George Frederic Watts en wetenschapper Charles Darwin. Haar werk werd in het buitenland zeer gewaardeerd en gepubliceerd in boeken die andere fotograferen inspireerde. Zo ging door Camerons werk Imogen Cinningham zich ook op portretfotografie richten.

Annie, 1864 (op het papier staat: 'mijn eerste succes in de fotografie' geschreven)
Ellen Terry, 1864
Magdalene, 1865
Paul and Virginia, 1865
Prospero, 1865
Gefluister van de muze, 1865 (ook bekend onder de titel: George Frederic Watts)
Beatrice, 1866
Een bacchante, 1867
Julia Jackson, 1867
De rozenknoppentuin van meiden, 1868
De vredeskus, 1869
Een heilige familie, 1872
Ik wacht, 1872
Venus berispt Cupido en verwijdt zijn vleugels, 1872
Afscheid van Sir Lancelot en koningin Guinevere

Alle foto’s uit dit artikel komen van de website van Het J. Paul Getty Museum. Vind je het interessant om meer te leren over beroemde fotografen? Lees dan meer van de best van de beste serie.

Welke van deze Julia Margaret Cameron foto’s spreekt jou het meeste aan? Over welke andere klassieke fotografen zou jij willen lezen? Schrijf het in je reactie op deze pagina!

basterda is lid van het Lomography team van Manilla. Zij is degene die al sinds augustus 2010 de vragen bij de klantenservice van onze site behandelt. Tegenwoordig schrijft ze ook voor ons tijdschrift. Influential Photographs is ook een reeks die zij heeft gepubliceerd in de Analogue Lifestyle sectie.

written by basterda on 2011-12-28 #lifestyle #black-and-white #classic #victorian #photographers #sepia #soft-focus #portraits #netherlands #nederland #dutch #holland #serie #nld #best-of-the-best-series #portraitures #fotografen #portretten #klassiek #zwart-wit #zwart-wit #zwartwit #beste-van-de-beste #reeks #klassiekers #victoriaans

More Interesting Articles