Tips voor het bewaren van je fotomateriaal

Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je dierbare foto’s nog jaren goed bewaard blijven. Volg de volgende tips en alles komt goed!

Credits: paperplanepilot

Met behulp van de volgende tips kun je je foto’s goed en veilig bewaren.

Foto’s scannen

  • Als je veel afgedrukte foto’s hebt, kun je ze het beste scannen. Dit is niet het leukste klusje ooit, maar je maakt er wel gelijk een back-up van je foto’s mee! Check eerst even hoe je de scanner software het beste kunt instellen, dat bespaart je vaak al het halve werk.
  • Zorg ervoor dat de glasplaat van je scanner schoon is. Vettigheid, vuiltjes, haren, vingerafdrukken en ga zo maar door. Allemaal dingen die je niet op je foto’s terug wilt zien. Gebruik hier een microvezel- of bijvoorbeeld brillendoekje voor. Kies iets waar je in ieder geval geen krassen mee maakt.
  • Kies de resolutie die je zelf goed genoeg vindt maar ga minimaal voor 300dpi als je de foto’s op een dvd wil bewaren. Wil je de foto’s later nog een keer printen kun je beter minimaal 600dpi kiezen.

Fotoalbums

  • Er zijn ontelbaar veel fotoalbums te koop. Wanneer je er eentje aanschaft, kies dan voor een zuurvrij album. Dit voorkomt ervoor dat je foto’s in de loop der jaren gelig worden.
  • Kies voor fotohoekjes (ze bestaan zelfklevend, dit bespaart je veel gepriegel) in plaats van lijm. Als je later nog een keer je foto’s ergens anders voor wilt gebruiken hoef je ze er niet met veel geweld uit te halen.
  • Ga op zoek naar een album met paginabeschermers. Hierdoor gaan je pagina’s en foto’s niet aan elkaar plakken.

Negatieven bewaren

  • Bewaar je foto-negatieven in hoesjes. Het is een voordelige manier en erg handig als je ze later nog een keer wilt laten afdrukken.
  • Ga op zoek naar een zuurvrije envelop of doos om je negatieven in te bewaren. Vergeet ze niet te stickeren of labelen zodat je ze later nog gemakkelijk terug kunt vinden.
  • Plaats de dozen op een hoge plank voor het geval je een keer last krijgt van waterschade. Als de plek ook nog eens goed geventileerd en uit de zon is, is hij perfect!
Credits: jabuka & peropero

written by jeanmendoza on 2011-12-27 #gear #tutorials #storage #films #tipster #netherlands #nederland #dutch #holland #archives #nld #foto-s #negatieven #archiving #opbergen #bewaren

More Interesting Articles