Per decennium: Speelgoed uit de jaren zestig

Bij deze tweede editie van ‘Per decennium’, blikken we terug op speelgoed uit de zestiger jaren. Lees hier alles over de Easy-Bake oven, G.I. Joe en meer!

Easy-Bake oven
De Easy Bake oven is een speelgoedoven waar kinderen hun eigen cakejes mee kunnen bakken. Kenner Products kwam in 1963 voor het eerst met dit product op de markt. De eerste editie van de oven verwarmde de cakejes met een gloeilamp. Hierdoor was de oven veilig om te gebruiken. Bij de Easy-Bake oven zaten kleine pakjes cakemix en een paar kleine ronde pannetjes die voor het bakken gebruikt konden worden.

G.I. Joe
In de jaren zestig was dit waarschijnlijk het populairste speelgoed voor jongens. De G.I. Joe actiepop werd door speelgoedfabrikant Hasbro op de markt gebracht. Het origineel was voor het eerst in 1964 te koop en vertegenwoordigde verschillende onderdelen van het leger waaronder de: actiesoldaat, actieverpleegkundige, actiemarinier, actiepiloot en actiezeiler. De G.I. van G.I. Joe staat voor ‘Government Issued’ wat ‘door de overheid uitgegeven’ betekent.

✘ Youtube: http://youtube.com/watch?v=OuCcx_Rcd6o

Hot Wheels
Speelgoedfabrikant Mattel brachten in 1968 Hot Wheels op de markt. Dit speelgoed is ontworpen om in combinatie met de Hot Wheels racebanen die het bedrijf ook produceert te gebruiken. De zestien automodellen die in eerste instantie werden uitgebracht, waren de: Camaro, Firebird, Mustang, Cougar, Corvette en nog elf anderen. Tot op de dag van vandaag zijn Hot Wheels nog steeds een goed cadeau!

Dokter Bibber
Dit hand-oog coördinatiespel werd in 1965 uitgebracht. Het idee van het spel is om de aangetaste delen van de patiënt te verwijderen met een pincet. Als de speler tijdens het verwijderen van de delen de metalen randen raakt, gaat de zoemer! Het spel werd een groot succes en is nog steeds te koop. Er zijn zelfs verschillende edities uitgebracht.

Levensweg
In 1860 bedacht Milton Bradley het spel Levensweg. Het werd echter pas in 1960 uitgebracht. Het spel is een simulatie van verschillende gebeurtenissen die in het echte leven zouden kunnen voorkomen – van het volgen van een studie tot het starten van een gezin. Aanvankelijk werd het spel gemaakt voor twee tot zes spelers maar er kwamen andere versies waarbij maximaal tien spelers konden meedoen. Ook Levensweg is nog steeds te verkrijgen.

Dit zijn een paar speelgoedklassiekers die in de jaren zestig op de markt kwamen. Herinner jij je nog speelgoed uit die tijd? Reageer dan vooral op deze pagina!

De informatie uit dit artikel komt van Wikipedia - Easy Bake Oven, Wikipedia - G.I. Joe, Wikipedia - Hot Wheels en Wikipedia - Operation

written by jeanmendoza on 2011-12-24 #videos #lifestyle #vintage #toys #netherlands #nederland #dutch #holland #1960 #nld #klassiek #nostalgie #speelgoed #by-the-decade #by-the-decade-toys #per-decennium #speelgoed-per-decennium #kerst-2011 #jaren-zestig #jaren-60 #zestiger-jaren #christmas-2011
translated by marissa

More Interesting Articles