Per decennium: Speelgoed uit de jaren vijftig

In deze nieuwe ‘Per decennium’-serie, blikken we terug op speelgoed waar we als kinderen gek op waren. Lees hier alles over vijf speeltjes uit de jaren vijftig!

Met kerst zijn overal op de wereld kinderen nieuwsgierig naar het speelgoed dat ze zullen krijgen. De verwachtingsvolle blik die ze hebben wanneer ze hun cadeautjes ein-de-lijk mogen openmaken is onbetaalbaar. De moeite waar om eens een blik te werpen op het speelgoed uit de vijftiger jaren.

Barbie
In 1959 werd Barbie geïntroduceerd door speelgoedfabrikant Mattel, Inc. Een zakenvrouw genaamd Ruth Handler is degene die verantwoordelijk is voor het ontstaan van de barbiepop. Ze raakte geïnspireerd door een andere pop uit Duitsland genaamd Bild Lilli. De Barbiepop dankt haar naam aan Ruth Handlers eigen dochter; Barbara.

Mr. Potato Head
Mr. Potato Head (in Nederland soms meneer Potato Head genoemd) is een plastic figuurtje in de vorm van een aardappel waarvan je de lichaamsdelen kan verwisselen. Speelgoedfabrikant Hasbro kwam in 1952 met het speeltje op de markt. Toen de aardappel een hit bleek te zijn kwam er al snel een Mrs. Potato Head, auto en boot. Mr. en Mrs. Potato Head danken tegenwoordig vooral hun bekendheid aan hun rol in de film Toy Story.

Lego
Een timmerman uit Denemarken bedacht het bekende Lego. De naam van zijn bedrijf – Lego – komt van de Deense woorden ‘leg godt’ die ‘speel goed’ betekenen. Op het begin produceerde het bedrijf houten speelgoed. In de veertiger jaren zijn ze begonnen met het maken van plastic speelgoed die ze ook wel verbindende bouwstenen noemden. De Lego-blokjes die we tegenwoordig in de speelgoedwinkels vinden zijn in 1958 gepatenteerd. Legosets zijn nog steeds het populairste speelgoed voor kinderen.

Silly Putty
Silly Putty werd per ongeluk tijdens een experiment tijdens de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Een onderzoeker combineerde boorzuur en siliconenolie zodat hij rubber kon produceren – het resultaat was een goedje dat kon stuiteren. Het product leek nutteloos totdat de eigenaar van een speelgoedwinkel het product ontdekte. In 1950 werd Silly Putty voor het eerst verkrijgbaar. Het werd in die tijd verkocht voor één dollar.

Hoepel
Ondanks dat hoepels al erg lang bestaan, konden mensen ze tot 1958 nog niet als speelgoed kopen. Speelgoedproducent Wham-O begon in die tijd plastic hoepels te produceren en verkocht ze vervolgens als een malle. De hoepels verschillen qua grootte zodat ze geschikt voor kinderen en volwassenen zijn. Tegenwoordig zijn hoepels nog steeds overal te vinden!

Dit zijn een paar speelgoedklassiekers die in de jaren vijftig op de markt kwamen. Herinner jij je nog speelgoed uit die tijd? Reageer dan vooral op deze pagina!

De informatie uit dit artikel komt van Silly Putty en Santa Mail.

written by jeanmendoza on 2011-12-23 #videos #lifestyle #vintage #toys #netherlands #nederland #dutch #holland #nld #klassiek #nostalgie #speelgoed #by-the-decade #by-the-decade-toys #per-decennium #speelgoed-per-decennium #kerst-2011 #christmas-2011
translated by marissa

More Interesting Articles