De beste van de beste: Henri Cartier-Bresson

1

“Bij fotografie kunnen de kleinste dingen een groots onderwerp zijn.” – Henri Cartier-Bresson

Henri Cartier-Bresson (August 22, 1908 – August 3, 2004)

35mm fotografie, straatfotografie en moderne fotojournalistiek. Dit zijn de fotografietermen die de passie en carriëre van Henri Cartier-Bresson het beste omschrijven. Hij was een Franse schilder die later fotograaf werd en hij was een groot fan van het surrealisme. Zo raakte hij erg geïnspireerd door Munkácsi's werk genaamd Drie jongens bij het Tanganyikameer en was hij tijdens zijn kennismaking met fotografie gelijk al verbaasd over hoe je met een camera een moment voor altijd kon vastleggen. Hij ging op zoek naar een Leica meetzoekercamera, werd daar verliefd op en behandelde het vervolgens als een aanvulling op zijn ogen.

Sindsdien was hij de rest van zijn leven verslaafd aan fotografie. Cartier-Bresson liep door de straten om daar bijzondere momenten op de gevoelige plaat vast te leggen. Hij gebruikte vooral zwart-witfilms en nauwelijks zijn flits of telephotolens. Hij maakte de compositie van zijn foto’s met behulp van de zoeker en niet achteraf in de donkere kamer. Zijn foto’s ontwikkelde hij liever niet zelf, de tijd die hij daarmee bespaarde gebruikte hij liever om te fotograferen. Zijn werk werd en is bij veel mensen bekend. Zelf hield Cartier-Bresson er niet van om in het middelpunt van belangstelling te staan, waardoor hij ook niet gefotografeerd wilde worden.

Zijn carrière als fotograaf werd onderbroken toen hij in het Franse leger ging. Hij raakte gevangen en wist na twee mislukte pogingen toch te ontsnappen. Daarna werkte hij ondergronds tot de oorlog voorbij was. Samen met Robert Capa, George Rodger, David Seymour en William Vandivert, richtte hij in 1947 Magnum Photos op. Cartier-Bresson was ook bekend door zijn werk tijdens de begrafenis van Gandhi in 1948. In 1953 publiceerde hij het boek The Decisive Moment, met hierin 126 foto’s uit zijn gehele carrière. Bresson maakte ook geweldige portretten van bekendheden zoals Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Truman Capote en Albert Camus.

Een American Football-wedstrijd, Michigan tegen Northwestern, 1960.
Naples, Italië, 1960.
Roemenië, 1975.
Nehru maakt Gandhi’s dood bekend, Birla House, Delhi, 1948.
New York, 1960.
Dichtbij Straatsburg, Frankrijk, 1944.
Communistische studenten demonstreren tegen de zwarte markt. Achter hen is de Chinese Nationale Bank, te zien. Deze was het eigendom van Chiang Kai-shek’s schoonvader, 1949.
Hamburg, Duitsland. Op het bord staat; “Op zoek naar werk.” 1952-1953.
Bezoek van generaal de Gaulle, München, 1962.
Hyères, 1932
Romeins amfitheater, Valencia, 1933
Albert Camus, Parijs, 1944.
Alicante, Spanje, 1932
Truman Capote, New Orleans, 1947.
Bij de 24 uur van Le Mans, Frankrijk, 1966.
Wachten bij het Rode Plein om het Mausoleum van Lenin te bezoeken, 1954.
Simone de Beauvoir, Parijs, 1946.
Rue Mouffetard, 1954
Jean-Paul Sartre, Parijs, 1946.
Oezbekistan, 1954.
Cel in een modelgevangenis in Amerika, 1975
Achter het Paris Saint-Lazare station, 1932.

Zijn ontwapende meesterwerken laten details van het leven zien die met schijnbaar minimale inspanning zijn vastgelegd. Het perfecte portret van de meester zullen we nooit vinden, maar hij heeft ons wel een schitterende en waarachtige collectie achtergelaten.

Alle foto’s van dit artikel komen van afterimagegallery.com, everydayishow @ Livejournal, en pbase.com.

Welke van deze Henri Cartier-Bresson foto’s spreken jou het meeste aan? Over welke andere klassieke fotografen zou jij willen lezen? Schrijf het in je reactie op deze pagina!

basterda maakt deel uit het Lomography team van Manilla. Sinds 2010 werkt ze bij de klantenservice en post ze regelmatig bijdragen in het magazine. De reeks Influential Photographs is ook van haar hand.

written by basterda on 2011-12-14 #lifestyle #black-and-white #classic #photographers #netherlands #nederland #dutch #holland #serie #nld #best-of-the-best-series #fotografen #klassiek #zwart-wit #zwart-wit #zwartwit #beste-van-de-beste #reeks #klassiekers
translated by marissa

One Comment

  1. frankdegroene
    frankdegroene ·

    I often wonder whether the best of the best, like Cartier Bresson, Robert Doisneau, or Robert Capa, would have been so admired if they were born 90 years later. They grew up in a time that being a photographer was a rare occupation, and when you then produce something that people can see and admire, it is so much easier to become famous.
    When doing street photography, people probably didn't mind anyone taking pictures of them, I guess they were even honored by the fact that someone wánted to take pictures of them. Whereas today, people are more and more concerned about privacy issues, which makes street photography more difficult than it was 70 years ago.
    Another thing is of course that photography is something for the masses nowadays, and there are so many talented photographers that showcase their work on Facebook, Instagram, 500px or whatever, that in spite of maybe being even better than the well-known names like the ones I mention will never be famous because there is just too much to offer.

More Interesting Articles