De beste van de beste: Robert Capa

“Als je foto’s niet goed genoeg zijn, ben je niet dichtbij genoeg.” — Robert Capa

Robert Capa (22 oktober 1913 – 25 mei 1954)

Robert Capa, geboren als Endre Ernó Friedmann, was een veteraan die van vijf oorlogen (van 1936 in Spanje tot 1954 in Vietnam) verslag uitbracht.Heb je het over oorlogsfotografie, dan heb je het over Capa. Zijn actiefoto’s portretteerden geweld met een uitzonderlijke impact.

Capa was een befaamde, Hongaarse fotograaf die er ooit van droomde om schrijver te worden. Hij legde dapper en met veel moed de oorlogsverhalen op zwart-witfilm vast. Zijn foto’s worden tegenwoordig gezien als de meest fascinerende en hardste oorlogsfoto’s die er bestaan.

Slightly out of Focus: Capa’s gedenkschrift over de Tweede Wereldoorlog, foto van: Slightly out of Focus

Capa hield van drank, gokken en risico’s. Het laatste zorgde wellicht ook voor de altijd aanwezige moed die hij gebruikte tijdens de oorlogstijd. Hij had iets charismatisch: de Leica camera die om zijn nek bungelde, de sigaret in zijn mondhoek. Hierdoor trok hij veel aandacht van vrouwen: hij had zelfs een kortstondige relatie met Hollywoodster Ingrid Bergman.

Bergman en Capa, foto van Fanpix.net

Na de dood enkele keren in de ogen te hebben gekeken, zwoor Capa in dat hij nooit meer zijn leven zou riskeren door zijn beroep als oorlogsfotograaf uit te oefenen. Toen hij voor Life ging werken ging hij, ondanks zijn belofte, voor het fotoblad op pad om verslag uit te brengen van de Eerste Indochinese Oorlog. Hij probeerde de strijd van zo dichtbij mogelijk te fotograferen en stierf tijdens zijn werk. Hij was op een landmijn gestapt en overleed met zijn camera in zijn hand. Capa’s ultieme opoffering, om de essentie van het gevecht op film vast te leggen, staat voor altijd in ons geheugen gegrift. Zijn moedige nalatenschap zal altijd blijven bestaan.

Foto van People History

Geniaal maar ook ten dode opgeschreven. Deze omschrijving past het beste bij het werk van Robert Capa. Zijn foto’s zijn goed omdat hij zo dichtbij kwam, maar uiteindelijk kwam hij té dichtbij.

Foto’s van warchronicle.com

De meest controversiële oorlogsfoto is de vallende soldaat waarvan gezegd wordt dat hij geënsceneerd was.. Op de foto is te zien hoe een soldaat na een kogelschot neervalt.

De foto die Capa zelf de titel: Loyalist Militiaman at the Moment of Death, Cerro Muriano, September 5, 1936 gaf. Foto van BBC

Welke van deze foto’s van Robert Capa vind jij het best? Geloof jij dat de foto van de vallende soldaat in scene is gezet? Over welke fotograaf zou jij graag nog meer willen lezen? Schrijf het in je reactie op deze pagina!

basterda maakt deel uit het Lomography team van Manilla. Sinds 2010 werkt ze bij de klantenservice en post ze regelmatig bijdragen in het magazine. De reeks Influential Photographs is ook van haar hand.

written by basterda on 2011-12-16 #lifestyle #black-and-white #classic #war #netherlands #nederland #dutch #holland #robert-capa #nld #best-of-the-best-series #klassiek #zwart-wit #zwart-wit #zwartwit #oorlog #oorlogsfotografie #klassieker
translated by marissa

More Interesting Articles