De beste van de beste: Francesca Woodman

“Mijn foto’s zijn afhankelijk van een gemoedstoestand, waardoor dingen eigenaardig overkwamen… Ik weet dat dit zo is en heb er lang over nagedacht. Op de één of andere manier voelde ik me hier heel erg goed door.” – Francesca Woodman

© Francesca Woodman via www.long-may-she-rain.blogspot.com

Fotgrafe Francesca Woodman (3 april 1958 – 19 januari 1981) was de dochter van kunstenaars. Haar moeder Betty was keramist en beeldhouwer en haar vader George schilder en fotograaf. Woodman begon met fotograferen toen ze dertien was en maakte toen al haar eerste zelfportretten.

Woodman hield erg van zwart-wit fotografie. Ze fotografeerde zichzelf vaak naakt in een verlaten, vervallen, stoffige, geruïneerde en gesloopte ruimte met afbrokkelende pleister, afbladderende verf en verbleekt en aangetast behang en leverde een grote bijdrage aan het zelfportrettengenre. Omdat ze zich in haar zelfportretten meestal verborgen hield, werden haar creaties ook wel als ‘anti-portretten’ betiteld.

Zelfportret gemaakt door de toen dertienjarige Francesca Woodman via www.heenan.net

Sommige critici beweren dat Woodmans werk narcistisch was. Zelf zei ze: “Het komt meer door het gemak, ik ben altijd beschikbaar”. Woodmans portretten lieten echter niet haar ware aard zien. De echte Woodman was juist het tegenovergestelde. Ze hield ervan om zich te verkleden als Alice in Wonderland en soms zelfs als een Victoriaanse heldin. In haar dagboek schreef ze over ‘mooie peperkoek poppetjes, chocolade truffels, perziksnoepjes en bramentaartjes’. Ze ontdekte de mogelijkheden van de transformaties die ze kon creëren met behulp van haar camera en slaagde zo in het maken van kunst met haar lijk-achtige, mysterieuze vermommingen en poses.

Woodmans werk laat een kort artistiek en productief leven zien. In 1981 pleegde ze op haar tweeëntwintigste zelfmoord. De beelden die ze achterliet zorgen ervoor dat mensen haar autobiografie op een intense en intieme manier kunnen beleven. Ze heeft een zeer consistente stijl, een zeldzaam talent dat vooral aanwezig is bij jonge kunstenaars. Het bekijken van haar foto’s kan je een onrustig gevoel geven, maar je gaat je vooral afvragen wat voor werk er nog had kunnen ontstaan als Woodman niet overleden was. Zelfs dertig jaar na haar dood verbergt ze zich nog steeds in haar meesterwerken.

© Francesca Woodman via www.static.guim.co.uk

Francesca Woodman was fotografe en model. Voorwerp en onderwerp. De stijl van haar monochrome foto’s is een mengelmoes van het wazige, geheimzinnige, griezelige, dramatische, ongrijpbare, intieme, gotische, speelse, uitdagende en het vreemde. Woodmans reeksen waren een verbintenis tussen de adolescente zelf-obsessie en het artistieke zelfonderzoek en zelfbehoud.

Uit ongeveer 800 van haar foto’s die gemaakt zijn tussen 1972 en 1981 kozen we een paar onvergetelijke en zeer gewaardeerde, grijs-getinte beelden van Francesca Woodman:

Alle foto’s zijn gemaakt door Francesca Woodman en komen van www.berk-edu.com, www.caitlinpotts.com, www.nybooks.com en www.studio-international.co.uk.

Welke van deze ontwapenende foto’s van Francesca Woodman vind jij het best? Over welke andere moderne en surrealistische fotografen zou jij willen lezen? Geef je reactie op deze pagina!

Vond je dit een interessant artikel? Lees meer over de de beste van de beste reeks. Eerdere vrouwelijke fotografen en hun beste foto’s die aan bod zijn gekomen zijn onder andere Diane Arbus, Ilse Bing en Julia Margaret Cameron.

written by basterda on 2011-12-13 #lifestyle #black-and-white #photographers #nude #netherlands #nederland #dutch #holland #surrealism #fotografie #zelfportret #bloot #nld #best-of-the-best-series #francesca-woodman #beste #fotografen #fotografe #zwart-wit #zelfportretten #zwart-wit #zwartwit #self-portraiture #de-beste-van-de-beste #surrealistisch #naakt
translated by marissa

More Interesting Articles