Bliksemse beelden schieten

Vastleggen van bliksem is ontzettend moeilijk. Met name door de bizarre snelheid van het licht. Hieronder een aantal tips over het vastleggen van deze heldere tentakels uit de lucht.

Het is niet makkelijk want de bliksem schiet immers voorbij met met de snelheid van het licht, en midden in de nacht zie je ook nog eens niet wat je precies doet. Onweer tegenkomen is soms ook nog een opgave, maar in de zomer, na broeierige dagen moet het goed komen. Licht gaat erg snel vanaf de lucht naar de aarde en je hebt dan ook een snelle belichting nodig voor goede foto’s van bliksem. En je moet opletten, want bliksem slaat nooit op dezelfde plaats twee keer in.

Wat je nodig hebt

  • Een camera met film er in (duh)
  • Een statief

Zodra het onweer lostbarst pak je je camera, en als het dag is stel je de belichting op ‘snel’ in. In het donker is het makkelijker om de camera op een statief te plaatsen (of een andere stevige ondergrond) en dan juist de bulb setting te gebruiken.

De belichtingstijd voor een 100 ISO film ziet er ongeveer zo uit:

  • f 2.8 – 1 seconde
  • f 4 -2 seconden
  • f 5.6 – 4 seconden
  • f 8 – 6 seconden, en zo verder

Succes! Onthoud bij het experimenteren met onweer wel dat je altijd op een veilige plek staat. Je leven wagen voor een foto is ook weer niet helemaal de bedoeling.

written by pvalyk on 2011-12-07 #gear #tutorials #art #tutorial #shoot #tipster #storm #nl #netherlands #dutch #nederlands #lightnings #nld #vertaling #bliksem #onweer #donder
translated by pretletterp

More Interesting Articles