Oude meervoudig belichte portretten

Meervoudig belichte foto’s worden al gemaakt sinds het einde van de negentiende eeuw. Vaak gebruiken we deze techniek zodat we twee onderwerpen kunnen laten samensmelten. Hierdoor wordt een foto al snel interessanter. Bekijk hier meervoudig belichte portretten uit de negentiende eeuw!

Foto via Retronaut

Bij analoge fotografie betekent een meervoudig belichte foto dat je hetzelfde gedeelte van een fotorolletje twee of meerdere keren blootstelt aan licht. Hierdoor maak je meerdere foto’s op hetzelfde stukje film. Het resultaat is een combinatie van de twee foto’s die je hebt gemaakt. De ene foto staat over de andere foto. Deze techniek wordt al meer dan honderd jaar gebruikt. Om dit te bewijzen hebben wij een paar meervoudig belichte foto’s van vroeger voor jullie op een rijtje gezet.

Rond 1860 waren fotografen op zoek naar een manier om hun verdiensten populairder te maken. Ze bedachten een manier om hun foto-onderwerp twee keer op de foto te laten verschijnen. Vanaf die tijd bestonden de meervoudig belichte foto’s! Bij de foto’s op deze pagina zie je iedere model twee keer en in twee verschillende houdingen. Om zo’n foto te maken maakte de fotograaf eerst een foto van het model in de ene positie, waarna het model een andere pose moest aanhouden voordat de tweede foto gemaakt werd. Ook gebruikten de fotografen voor het maken van meervoudig belichte foto’s draaibare camera filters en speciale platen. Tegenwoordig kunnen we de foto’s gemakkelijker maken door met behulp van de multiple exposure schakelaar op onze camera’s nog een foto op hetzelfde gedeelte van het fotorolletje te maken.

Foto’s via Retronaut

De informatie uit dit artikel komt van: Retronaut en Wikipedia - Multiple exposure.

written by jeanmendoza on 2011-12-05 #lifestyle #vintage #multiple-exposure #photography #double-exposure #netherlands #nederland #dutch #holland #nld #klassiek #ouderwets #negentiende-eeuw #19th-century #meervoudige-belichtingen #19e-eeuw

More Interesting Articles