De gouden gloed van Lomography XR 50-200

Als het weer grijs en somber wordt, wie valt er dan niet voor de instant warmte die een redscale film brengt? Na het gebruiken van verschillende zelfgemaakte redscale films besloot ik om de Lomography XR 50-200 te proberen. Dat bleek een goede beslissing!

Credits: stratski

Redscale is een van de makkelijkste “speciale” films die er is: het is goedkoop omdat je het zelf kan maken en je hoeft het lab waar je de foto’s ontwikkeld worden niet te instrueren over cross processing of zoiets dergelijks.Deze keer besloot ik om in plaats van zelf redscale te maken van goedkope Agfa rolletjes, een keer een kant-en-klare redscale film te gebruiken. Ik had gelezen over de speciale kwaliteiten van de Lomography XR 50-200 en dat intrigeerde me. Deze film kan gebruikt worden bij verschillende ISO waarden – van 50 tot 200 ISO – om foto’s met een verschillende atmosfeer te creëren.

Hier zijn twee foto’s van dezelfde boom; de eerste is genomen met een waarde van 50 ISO and de tweede met een waarde van 200 ISO. Je ziet dat een lagere ISO waarde resulteert in een ‘koele’ foto met een fijne korrel, terwijl een hogere ISO waarde zorgt voor een iets korreliger en veel rodere foto.

Eerste foto 50 ISO, tweede foto 200 ISO.

Het is logisch dat wanneer je de ISO waarde van je camera tussen de 50 en 200 zet je een effect krijgt die ertussenin zit: meer oranje en een redelijk fijne korrel.

Eerste foto 200 ISO, tweede foto 100 ISO.

Hier zijn nog meer voorbeelden van de film met een 50 ISO waarde. Let op de koele groene en zelfs wat blauwe tinten!

Credits: stratski

Bij 200 ISO is de kleur warm donkerrood of oranje. Meer rood bij weinig licht and meer oranje bij helderder licht.

Credits: stratski

Zelf denk ik dat de film het best tot zijn recht komt als je buiten in het felle zonlicht foto’s maakt. De foto’s worden dan echt goud.

Credits: stratski

Wat ik het leukst vindt aan de Lomography XR 50-200 is zijn veelzijdigheid; je kan blijven spelen met de diverse ISO waarden om heel verschillende foto’s te maken. Of je nu een koele ingetogen vintage uitstraling of een warme goede gloed wilt; deze film maakt het mogelijk.

De Lomography Redscale XR 50-200 35mm geeft je alle controle over je redscale foto’s. Dankzij zijn uitgebreide ISO bereik kan je elk effect kiezen wat je wil maken en de bijpassende ISO waarde instellen. Je foto’s zullen een prachtige retro-uitstraling krijgen. Bekijk onze selectie van Lomography films hier.

written by stratski on 2011-12-06 #gear #film #review #redscale #50 #lomography #netherlands #nederland #dutch #holland #lomography-xr-50-200 #50-200-iso #nld
translated by floran

More Interesting Articles