Tsjernobyl/Prypjat: rondlopen in een spookstad

3

Afgelopen september hebben Marije (s0y) en ik eindelijk de reis gemaakt die we al een hele tijd wilden maken: naar Oekraïne, Kiev en vooral naar de 30km verboden zone rond Tsjernobyl, met daarin de spookstad Prypjat.
Toen ik de botsautootjes zag moest ik bijna huilen. Achteraf waren we compleet gesloopt; er was zo veel te zien, zo veel indrukken. En teveel camera’s meenemen is nooit een goed idee. ;)

Credits: s0y

Op 26 april 1986 maakten de werknemers van de Tsjernobyl-centrale vlakbij Kiev, Oekraïne, een fatale fout. Bij het testen van een effectiever systeem deed zich een probleem voor in de kernreactor, wat leidde tot een internationale ramp. Er was een plotselinge piek in het vermogen, een noodstop mislukte, het reactorvat van reactor nummer 4 scheurde, gevolgd door een reeks van explosies, wat resulteerde in een brand. Een rookpluim dreef over de Sovjet-Unie en Europa, en verspreidde zo radioactief materiaal, maar de Sovjet-Unie (waar Oekraïne toen een deel van was) hield het nieuws over het ongeval voor zich. Duizenden mensen in het nabijgelegen stadje Prypjat, honderden duizenden mensen in Wit-Rusland (Republiek Belarus), Oekraïne, Rusland en andere landen, werden blootgesteld aan radioactief materiaal zonder het te weten.

Credits: s0y

Op 27 en 28 april werd Prypjat eindelijk geëvacueerd. De inwoners werd verteld spullen te pakken voor drie dagen, om er later achter te komen dat ze nooit meer naar hun huizen terug zouden keren. Het is zo verdrietig om in deze stad rond te lopen. Ooit woonden hier meer dan 50.000 mensen, kinderen gingen hier naar school… Nu is alles of gesloopt, of uit elkaar gevallen van ellende, of geplunderd of alledrie.

Credits: pinkpix
Credits: s0y

Vijfentwintig jaar later is de natuur bezig met een overname. Het schoolplein, de straten, de pleinen, zelfs de gebouwen zijn overwoekerd door planten. Onze gids vertelde ons dat we niet op het mos moesten staan, omdat dat radioactiviteit een soort van absorbeert, wat het soms echt moeilijk maakte om rond te lopen. Op een gegeven moment probeerde ik een ​​goede hoek te vinden voor een shot van het reuzenrad, toen ik me realiseerde dat ik midden in een plakkaat mos stond. Bij het verlaten van de verboden zone wordt iedereen gecheckt of ze radioactief zijn, maar gelukkig waren s0y en ik schoon genoeg om onze schoenen te houden.

Op de 8e en bovenste verdieping van het hotel groeit er zelfs een boom uit de vloer.

Het beste (en ergste) stukje is het pretpark. Op 1 mei is een socialistische en communistische feestdag; de Dag van de Arbeid. Deze dag wordt gevierd met een jaarlijkse parade en andere festiviteiten. In Prypjat was voor de gelegenheid een kermis neergezet, maar deze is nooit geopend. Het reuzenrad, dat boven de bomen uitsteekt en te zien is vanaf de bovenste verdiepingen van het hotel, en de botsautootjes benadrukken zelfs nog meer wat voor een ramp hier heeft plaatsgevonden.

Credits: s0y
Credits: pinkpix

Achteraf gezien hadden we eigenlijk een privétour moeten boeken. Alles was zo gehaast dat we letterlijk rond hebben gerend. Hijgend de trappen op racen, alles ging zo snel. Een dag is zo voorbij. En ja, een dagtrip met een groep is veel goedkoper, maar we hadden eigenlijk direct al besloten dat we hier terug zouden komen. Er is nog zo veel meer te zien.

Ook de sportzaal en het zwembad zijn indrukwekkend in hun verdrietige leegheid.

In het kort: het was vermoeiend, bizar, extreem, mooi, griezelig, intens, en zo duidelijk de moeite waard.

Zie ook:
Spookachtige locaties: de Chernobyl Kerncentrale in Oekraïne
s0y’s Chernobyl-album en meer

written by pinkpix on 2011-12-07 #places #abandoned #urban #summer #wide-angle #monochrome #kiev #lc-a #redscale #white #eerie #vivitar #chrome #black #scary #spooky #location #disaster #soviet-union #netherlands #x-pro #holga #nederland #dutch #holland #exploring #ghost-town #city-trip #urban-adventures #diana-mini #vivitar-wide-slim #ukraine #nuclear #eng #urbex #select-type-of-location #requested #wit #x-pro-chrome #zwart #nld #reactor #verlaten #groothoek #chernobyl #tsjernobyl #prypiat #prypjat #chornobyl #oekraine #sovjet-unie #spookstad

3 Comments

 1. enfyulfur
  enfyulfur ·

  Volgende keer ga ik mee

 2. molzography
  molzography ·

  Leuk artikel, lijkt me erg gaaf om daar eens wat foto's te schieten!

 3. pinkpix
  pinkpix ·

  @enfyulfur Hahaha, is goed hoor!
  @molzography Zeker gaan. Het was echt zo bizar. Nu 2 jaar later word ik nog helemaal hyper als ik eraan denk dat we daar écht waren!

More Interesting Articles