Tweedehands camera's kopen

Waar je op moet letten wanneer je een tweedehands camera koopt.

Dit is van belang voor iedere fotograaf: als je een tweedehands camera koopt, moet je niet alleen op het uiterlijk letten, er zijn veel meer zaken die je moet checken!

Tweedehands producten kopen is nooit zonder risico’s. Defecten, krassen, zaken die de verkoper voor je verzwijgt… Veel kan echter vermeden worden, zeker als je online koopt. Hier vind je enkele richtlijnen om na te gaan of de camera die je op het oog hebt, een goede aanwinst is of niet.

1: Check altijd, maar écht altijd, het profiel van de verkoper, de feedback en de commentaren van andere kopers. Zo kan je al na gaan of het geen oplichter is. Controleer ook of het mogelijk is om het product te retourneren. Ik denk dat er een internationale wet is die stelt dat er een maand ofzo de mogelijkheid moet zijn om het product te retourneren en het volledige bedrag terug te krijgen.

2: Controleer altijd de garantie.

3: Vertrouw niet op de foto’s. 99% van de tijd zijn de foto’s vals of bewerkt om zo de krassen weg te werken.

4: Woont de verkoper in de buurt? Vraag dan om een afspraak, zodat je de camera goed kan controleren.

5: Controleer de lens op krassen of schimmels. Aan krassen kan je echt niets meer doen. Als er schimmel is, is het zo goed als onmogelijk om de lens schoon te maken. Je zou het door een professional kunnen laten doen, maar dat is heel duur. Zelfs als de schimmel maar heel klein is, kan hij zich snel verspreiden. Heeft de camera een metalen lens, check dan of die nog soepel draait. Kijk ook of er geen vaseline op de lens zit.

6: Neem een testrolletje, plaats het in de camera en controleer het spoel- en terugspoelmechanisme.

7: Open de achterkant en test de sluiter op de verschillende instellingen.

8: Kijk of er geen gaatjes in de voorkant zitten, anders kan je light leaks krijgen. Richt de camera gewoon naar een lichtbron en check of je geen lichtgaatjes ziet. Doe hetzelfde met de achterkant van de camera.

9: Als het mogelijk is, kan je aan de verkoper vragen om een testrolletje te schieten. Dit is het perfecte bewijs dat de camera goed werkt, en geen problemen vertoont.

Veel verkopers, op eBay en andere verkoopsites verkopen voorwerpen die lang op zolder lagen of een andere plek die niet zo ideaal is voor camera’s. Dus, als je een camera wil kopen, moet je die echt eerst controleren.

Samengevat: check de lens, check de sluiter, check het spoelmechanisme, check de voorkant en neem wat testfoto’s!

written by pvalyk on 2011-11-22 #gear #tutorials #35mm #tips #camera #tutorial #second-hand #ebay #buy #used #tipster #netherlands #nederland #dutch #nederlands
translated by gdc

More Interesting Articles