Doe-het-zelf camera obscura!

Een tipster mede naar aanleiding van de dag van fotografie en Lomografie.

De camera obscura is een heel simpel apparaat dat een lens gebruikt om een beeld op een scherm te projecteren. De term ‘camera obscura’ is ‘donkere kamer’ in het Latijn, en het is inderdaad een klein donker doosje met aan de ene kant een lens en aan de andere kant een doorschijnend oppervlak. Het was één van de uitvindingen die leidde tot fotografie.

Ik besloot er een te maken als onderdeel van een experiment in project van mijn universiteit. Om te beginnen had ik een bolle lens nodig – het soort dat een bolling naar buiten heeft in plaats van naar binnen (een holle lens). Ik had de mijne geleend van een workshop, maar als alternatief zou ieder vergrootglas ook werken.

Daarna moest ik de brandpuntsafstand van de lens bepalen. Dit is gemakkelijk te doen door een lichtbron te gebruiken, zoals een lamp aan het plafond. Houd de lens op een tafeloppervlak en beweeg hem op en neer tot het licht zich het scherpst op de tafel focust. De afstand tussen de scherpe focus (het tafeloppervlak) en de huidige positie van de lens is dan de brandpuntsafstand (slechts 2 centimeter in mijn geval); het is dus het meest ideaal als de afstand tussen de lens en het doorschijnende oppervlak hetzelfde is. Om dat makkelijker te maken is het beter om twee delen voor de camera te hebben, zodat het ene eind naar binnen en naar buiten geschoven kan worden om te focussen.

Ik sneed een gat dat iets kleiner dan de lens was uit de voorkant van de camera. Als de lens van mij was geweest dan had ik hem eraan vast gelijmd, maar aangezien ik hem weer moet teruggeven heb ik een simpele lenshouder gemaakt om de lens op te schuiven. Laat het andere eind van het doosje open voor de achterkant.

De achterkant moet wat kleiner zijn, zodat hij in de voorkant geschoven kan worden. Voor de ene kant van de achterkant gebruike ik een dooschijnende kaart, maar eigenlijk werkt alles dat een diffuus licht doorlaat. Een simpel alternatief is overtrekpapier, of misschien een stuk gewoon papier. Laat de andere kant ook open. (Negeer het gat, ik had niet genoeg zwart karton over).

En dan is het eindelijk tijd om alles in elkaar te zetten! Schuif de lens in de houder en de achterkant in de voorkant.

Richt de camera nu op iets en schuif de twee delen voor- en achterwaarts om het beeld te zien vormen op het scherm! Het beeld zal geïnverteerd (ondersteboven) zijn, maar dat is vanwege de fysica, en dat is weer een heel ander verhaal!

Ondertussen is het erg gaaf om deze ‘opa van alle camera’s’ te gebruiken; ik heb ook een andere versie gemaakt met een spiegel erin, zodat het beeld rechtop te zien is!

Je kunt er hier meer over lezen.

written by shuttersentinel17 on 2011-11-24 #gear #tutorials #lifestyle #diy #analogue #camera #lens #tipster #netherlands #nederland #dutch #inverted #nederlands #obscura #nld #convex

More Interesting Articles