'Panning' met je camera

‘Panning’ met je camera – creëer snelbewegende foto’s op lage snelheid.

Fotografen gebruiken deze techniek om foto’s van auto- of motorraces te maken, van auto’s op straat, en eigenlijk alles dat snel voorbij vliegt. Het resultaat is een foto van een ultra snelbewegende (bijvoorbeeld) auto met een wazige achtergrond en de focus op maar één ding.

Deze techniek is simpel om te doen, maar voor het beste resultaat moet je experimenteren. Het enige dat je nodig hebt is een camera met een lange sluitertijd of een bulb-modus. De rest is intuïtie, instellingen en de beweging van je lichaam.

Stel dus een lange sluitertijd en de juiste diafragma-opening in (afhankelijk van je belichtingsberekening), kies je focus(dit is heel simpel met Lomography camera’s als de Diana of Holga). Stel dat je een race fotografeert en langs de zijlijn vlakbij een bocht staat, wacht dan tot een auto je nadert, volg de actie met je camera van links naar rechts of andersom, afhankelijk van je positie. Deze beweging van de camera moet je maken met je lichaam zonder dat je handen bewegen, en je moet tegelijk door de zoeker kijken om de auto te volgen.

Ik kwam erachter dat ik het beste een sluitertijd van 1/30 kon gebruiken in daglicht en met ISO 100, maar dat is mijn mening. Dit hangt ook af van de snelheid van je onderwerp. Een snelle auto die zich op een baan beweegt kan met een sluitertijd van 1/125 al dit effect hebben.

Het geheim is flexibiliteit, en dus kan je bijna elke camera en elke soort film gebruiken. Experimenteren met verschillende sluitertijden is ook belangrijk.

written by pvalyk on 2011-11-25 #gear #tutorials #film #photography #fast #tipster #moving #netherlands #effect #nederland #dutch #panning #nederlands #nld
translated by keos-sophie

Kickstarter

Bringing an iconic aesthetic to square format instant photography, the Diana Instant Square fills frames with strong, saturated colors and rich, moody vignetting. Built to let your inspiration run wild, our latest innovation features a Multiple Exposure Mode, a Bulb Mode for long exposures, a hot shoe adapter and so much more! It’s even compatible with all of the lenses created for the Diana F+ so that you can shake up your perspective anytime, anywhere. No two shots will ever be the same. Back us on Kickstarter now!

More Interesting Articles