Tweedehands camera's kopen

Een paar handige tips voor het kopen van een tweedehands gebruikte camera.

Een paar handige tips voor iedere fotograaf. Naast het esthetische gedeelte zijn er meer dingen die je moet checken voordat je een camera koopt.

Allereerst zitten er veel risico’s aan het kopen van een gebruikte camera. Storingen, krassen, of sommige dingen die de verkoper op voorhand niet vermeldt over de camera. Veel van deze dingen kunnen worden voorkomen, vooral als je de camera online koopt. Ik heb hier een aantal richtlijnen op een rij gezet die bruikbaar zijn bij het checken of de gevonden camera werkend of niet werkend is.

1: Check altijd, en daarmee bedoel ik écht altijd, het profiel van de verkoper, zijn feedback en commentaar van andere kopers om te zien of het geen oplichter is. Kijk ook altijd of het mogelijk is om het product terug te sturen. Volgens mij is er een internationale wet die zegt dat je iets van een maand na aankoop van het product hebt waarbinnen je het terug kan sturen en je geld terug kan krijgen.

2: Controleer altijd op garantie.

3: Vertrouw nooit de foto’s van het product in de advertentie. 99% van de gevallen heb je te maken met nep foto’s of plaatjes waarop de krassen weggewerkt zijn met photoshop oid.

4: Woont de verkoper in de buurt, regel dan een ontmoeting zodat je de camera kan inspecteren.

5: Controleer de lens op krassen of schimmel. Bekijk hem van heel dichtbij. Krassen op een lens kan je niet verwijderen! Schimmel op de lens = same story. Professioneel reinigen is duur en eigenlijk dus geen optie. Ook de kleinste beetjes schimmel kunnen zich gemakkelijk als een spinnenweg uitbreiden. Metalen lenzen moet je altijd goed checken of ze kunnen bewegen. Controleer daarnaast of er geen vaseline in de lens zit.

6: Pak een testrolletje en laad die in de camera. Controleer hiermee de soepele werking van de doordraai- en terugdraai knoppen.

7: Maak de camera open en maak terwijl de camera open is een paar testshots om te kijken of de sluiter goed functioneert op de door jou ingestelde sluitertijden.

8: Kijk of er gaten in de voorkant zitten, die lichtlekken op je film zouden kunnen veroorzaken. Richt de camera simpelweg op een lichtbron en check of er licht door heen lekt zijn. Doe hetzelfde met de achterkant van de camera.

9: Vraag – als het mogelijk is – de verkoper om een rolletje vol te schieten. Dit is het perfecte bewijs dat de camera werkt en geen problemen heeft.

De meeste verkopers op eBay of andere websites verkopen dingen die uit een kelder of wat voor ongepaste ruimte dan ook. Daarom is het aan te raden om de camera eerst te onderzoeken als je hem echt wilt gaan gebruiken.

Conclusie: controleer de lens, de sluiter, de knoppen van de camera, controleer op lichtlekken en neem wat testfoto’s. Hiermee voorkom je een kat in de zak!

written by pvalyk on 2011-11-22 #gear #tutorials #35mm #tips #camera #tutorial #second-hand #ebay #buy #used #tipster #netherlands #nederland #dutch #nederlands #nld

More Interesting Articles